Doorgaan naar artikel

TTIP biedt kansen 
voor tuinbouw

Het wordt weleens vergeten in alle commotie over hormoonvlees, chloorkip en transgene soja, maar Europa heeft meer gemeen dan verschillen met de Verenigde Staten.

Belangrijk is de hoge levensstandaard. Europeanen en Amerikanen stellen nagenoeg ­dezelfde eisen aan kwaliteit en veiligheid van voedsel. Hier ligt de basis voor wederzijds begrip én handel. Die cijfers liegen er ook niet om. Toegegeven, het zou allemaal veel hoger kunnen, als beide grootmachten het eens raken over de productiewijze.

Ergens op de achtergrond klinkt nog iets van Wereldhandelsorganisatie (WTO); het podium waarop landen lange tijd afspraken maakten. En elkaar trouwens ook aanvochten als partners deze niet nakwamen. Maar de WTO lijkt uitgespeeld. Al 13 jaar wordt zonder resultaat over een nieuw verdrag gepraat. Handelspartners zoeken elkaar nu in bilaterale sessies. Zo sloot Brussel al een akkoord met Canada en Singapore. Washington deed dit onder meer met Zuid- en Midden-Amerikaanse handelsblokken.

Europa en de VS praten sinds juni 2013 in een Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), spreek uit: teetip. Landbouw is een belangrijke component in dit overleg. Beide blokken hanteren nog steeds hoge tariefmuren en barrières ten aanzien van plant- en diergezondheid. De verwijten over handelspolitieke argumenten gaan over en weer. Zo wordt de export van groenten naar de VS gefrustreerd door soms bewust lange, ontmoedigende douaneprocedures. Natuurlijk is er oppositie tegen de TTIP-besprekingen; deze komt vooral uit de hoek van milieu en dierenrechten. De organisaties vrezen dat Europa te gemakkelijk gaat toegeven.

Als TTIP de intentie heeft om samen normen af te spreken, kan in beginsel niks tegen dit platform zijn. De praktijk wijst ook uit dat het werkt, zoals in de biologische landbouw. Een keurmerk geldt in Europa én de VS, en vice versa. Ook in een ander sector, de vliegtuigindustrie, zijn akkoorden over veiligheidsnormen gemaakt. Dit moet ook mogelijk zijn voor vleesproductie, graanteelt, et cetera. Of laat anders in ieder geval de keuze aan de consument. Met een goede etikettering blijft ruimte voor eigen lijn of streekproducten.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin