Doorgaan naar artikel

Oorlogskas of appeltje voor de dorst

Een kwart van de glastuinders zit aan het plafond met zijn financiering, meldt Geelen Consultancy.

Eenzelfde cijfer geldt voor melkvee- en pluimveehouders. In de vollegrondstuinbouw is dit 11 procent; de varkenshouderij 33 procent! Het bureau polste, in samenwerking met de Universiteit Maastricht, op het worldwideweb 1.800 agrarisch ondernemers. Bijna een kwart van de ondernemers zegt (bijna) geen schulden te hebben.

Wat zegt zo’n cijfer nu? Iemand die aan zijn plafond zit, krijgt geen geld meer. Dat lijkt mij duidelijk. Maar hoe verhoudt zich dit tot de 40 procent van de glastuinders die nu al niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen? Het cijfer komt uit bankierskringen. Kennelijk zit niet iedereen van die 40 procent aan zijn maximum. En hoeveel bedrijven, dit klinkt toch persoonlijker dan die kille percentages, zitten in Bijzonder Beheer? Zitten die allemaal wel bij die kwart van Geelen? Nadere duiding krijgen we niet, waardoor het gegoochel met cijfers blijft. Vaststaat in ieder geval is dat het beroerd gaat in de glastuinbouw. Het aantal faillissementen in de sector stijgt, bevestigt de Rabobank. Het afgelopen jaar is ook weer minder krediet verstrekt; met €2.968 miljoen is dit 8 procent minder dan in 2013. Ook de vollegrond daalde opnieuw, in 2014 met bijna 11 procent naar €146 miljoen. In de fruitteelt bleef dit nagenoeg gelijk: €588 miljoen.

Er is ook positief nieuws. Een aantal ondernemers boert goed. Een klein aantal heel goed, dusdanig dat zij veel geld opzij kunnen zetten. Het komt tot uiting in de Rabo-cijfers over spaarvolumes. In de glasgroenten steeg dit in 2014 met 2 procent naar €531 miljoen. De bedrijven lossen niet vroegtijdig af. Spekken zij de ‘oorlogskas’, vroeg ik Cor Hendriks, sectormanager tuinbouw. Een foute conclusie, corrigeert hij. De ondernemers houden een appeltje voor de dorst. Volgens het nieuwe regime moeten ondernemers twee magere jaren kunnen opvangen. Het blijft ontegenzeggelijk handig om bij eventuele uitbreiding direct geld beschikbaar te hebben. Zoals gezegd, voor de meesten is dit niet weggelegd. Zij moet goochelen met cijfers om het hoofd boven water te houden.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin