Doorgaan naar artikel

‘LTO moet landelijk’

LTO Nederland is al klein duimpje naast MKB Nederland en VNO-NCW. En als die twee gaan fuseren dan wordt het verschil wel heel groot.

Wie alle voorgangers van LTO bij elkaar googelt, die breit een lappendeken aan elkaar waaronder makkelijk alle Nederlandse boeren en tuinders kunnen slapen zonder het koud te krijgen. LTB, NCB, ABTB, CBTB, HMvL, katholiek, protestant, verzuild tot en met en elke provincie zijn eigen clubjes. In het Westland bezocht ik vroeger zelfs avonden van de top op dorpsniveau afgezonderde onderafdelingen van eerstgenoemde afkorting.

Dat er anno 2015 nog maar drie regio’s zijn (boven de rivieren, de Limburgers en de altijd zo rijke, maar nu wat aangeslagen Brabanders die de Zeeuwen opslokten) lijkt zo een klein wondertje van bundeling. Maar in een tijd dat alle boeren en tuinders bij elkaar al niet meer dan een splintergroepering vormen, in vergelijking met alle overige Nederlandse ondernemers die binnen afzienbare tijd hun belangen zullen laten behartigen door één belangenclub, is het primaat van de regio natuurlijk volstrekt achterhaald.

Dus doe wat de glastuinders deden en wat de fruittelers al veel eerder deden en vorm slagvaardige sectorale vakorganisaties, die samen één federale LTO Nederland vullen. En als straks bij het al aangekondigde afscheid van Albert Jan Maat (hij is net aan een nieuwe voorzitterstermijn begonnen, maar zei al meteen dat hij die niet gaat afmaken) er een frisse jonge opvolger staat te trappelen, met een stevig agrarisch ondernemersprofiel, dan is er nog hoop voor de enige echte Groene Lobby van Nederland.

 

Of denkt u daar toch even anders over? Vul de poll op de homepage in en reageer hieronder.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin