Doorgaan naar artikel

Nederlandse aardbeien het beste

De kwaliteit van de Spaanse aardbeien, maar ook die van andere zuidelijk gelegen landen gaf een sterk wisselend beeld te zien. Nederlandse scoren beduidend betere rapportcijfers.

Vaak denk je wanneer je oppervlakkig de schaaltjes met aardbeien uit zuidelijke landen bekijkt, dat de kwaliteit nog wel met een 7 beloond zou kunnen worden. Echter, nadat je de schaaltjes hebt uitgepakt valt de kwaliteit soms zwaar tegen. Drukplekken, kneuzingen en lekkende drukplekken overgaand in smet zijn hiervan de oorzaak. Het cijfer zakt in dan uiteraard al snel met 2, 3 of zelfs 4 punten.

Toch waren er ook goede partijen. Lichte drukplekken kwamen weliswaar ook voor op de vruchten van deze betere partijen, maar deze bleken slechts oppervlakkig te zijn. Zulke partijen hadden nog voldoende houdbaarheid om in een goede staat op het bord van de consument terecht te komen.

Nederlands

De afzet van de Nederlandse glasaardbeien begint langzaam maar zeker toe te nemen. Deze week werden veel aardbeien van het ras Clery  en soms Sonata aangeboden. De glanzende vruchten hadden een mooie uniforme vorm en waren bovendien mooi in de verpakkingen gelegd. Dit gaf een fraaie presentatie. Rapportcijfer 8 of 9.

Het was niet alles goud wat blonk, want af en toe trof ik ook partijen aan waarin te veel vruchten met vormafwijkingen of andere gebreken verpakt bleken te zijn. De presentatie kwam hierdoor onder druk te staan. Dat is echt jammer, want door enkele vruchten meer uit te sorteren kan ook zo’n partij in het topsegment mee.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin