Doorgaan naar artikel

Energie geen probleem meer

Elke ondernemer weet: wie marktmacht heeft, die gebruikt elk excuus voor een flink e prijsverhoging en treuzelt als er aanleiding lijkt te zijn voor een prijsverlaging. Maar geldt dat anno 2015 ook voor de energiemarkt?

Volgende week wijdt Groenten & Fruit een thema aan energie. Daar zit weer beweging in. En hoe. De gasprijs is eindelijk weer eens een stuk omlaag gegaan. Helaas geldt dat ook voor de bodem van zo ongeveer de hele provincie Groningen: maatregelen die in aanloop naar de verkiezingen in maart worden genomen kunnen de gasprijs weer wat omhoog drukken.

Maar daar staat dan wel weer het wonderlijke effect tegenover dat de landen met de macht op de oliemarkt de prijs nu juist aan het drukken zijn. Eindelijk eens een kartel dat eigener beweging haar marktmacht uit handen geeft.

Ondertussen was het al eventjes zo ver dat het duurzame alternatief van zonne-energie het kostentechnisch wint van fossiele energie. Het staaft vooruitgangsoptimisten en techniekgelovers in hun overtuiging dat energie over tien jaar zo goed als gratis zal zijn. En gek genoeg zullen we vanwege slimme ICT-toepassingen ook nog eens zonder een vinger voor uit te hoeven steken zúíniger met die bijna gratis energie omgaan dan we nu doen met dúre energie.

Kortom, het komt allemaal goed en wordt vervolgens alleen maar beter.

Gelooft u het ook?

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin