Doorgaan naar artikel

Tuinbouwjaar 2016: opgepast voor El Niño

Het tuinbouwjaar voorspellen is een kwestie van goed naar het KNMI luisteren. Tenzij Herstelplan Veerman sneller dan vermoed tot resultaat gaat leiden.

2015 was een topjaar. Dat blijkt althans uit de cijfers die het LEI voor de gemiddelde tuinder heeft uitgerekend. Maar de redenen die we daar met zijn allen bij hebben bedacht duiden niet direct op structureel herstel van de omstandigheden op de markt voor groente en fruit. Slecht weer in Spanje op de momenten dat de seizoenen van Noord en Zuid-Europa elkaar overlappen, daar zou het lot van een miljoenenbedrijf niet van moeten afhangen.

Tot op zekere hoogte was er in 2015 ook wel sprake van enige areaalkrimp. Dat speelde met name in de komkommers zeker mee met de prima resultaten. Die factor gaat het komende jaar vermoedelijk níét meespelen. Het feit dat de Rabobank in de Coalitie HOT aan het stuur zit van de satelliet-commissie die gaat over de herstructurering van het glasareaal zal misschien wel een heel klein beetje een rem kunnen zetten op areaalgroei. Maar het forceren van krimp, dat is nog een ander verhaal.

Rond die mooie cijfers van 2015 werd ook gerept van de nieuwe markten die geopend werden. Paprika’s en peren naar China en zicht op het opengaan van grenzen van Vietnam. Leuke opstekers hoor. Maar niet meer dan dat.

2016 gaat door die paar paprika’s naar China zeker niet gered worden als het in Spanje nu eens juist lekker mild voorjaarsweer wordt. Die kans is volgens het KNMI wel aanwezig: vanwege El Niño krijgen wij vermoedelijk een nat en koel voorjaar en Spanje een warm en zonnige lente.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin