Doorgaan naar artikel

Stemmen tot je een ons weegt

Wie een favoriet bioproduct heeft, die kan stemmen, en de rest van Nederland kan zich verbazen over de zinloosheid van het zoveelste marketingideetje.

Waarom zitten nasikruiden in zakjes en niet in potjes? Over dit soort futiliteiten maak ik mij zo nu en dan druk. Want dat is zó eenvoudig en ook zo logisch. Dat spul bestaat uit een gedroogde kruidenmix die eeuwig goed blijft. Waarom zou dat in zakjes moeten, die dan ook nog weer eens te groot zijn om in één keer te gebruiken tenzij je voor een heel zangkoor moet koken? Doe dat in een makkelijk afsluitbaar potje dat netjes in de kast een paar maanden mee kan. Of desnoods een paar jaar voor wie niet zo vaak Chinees kookt.

Ik moest aan deze kleine boodschappenergernis denken toen ik las over de verkiezing van het Mijn Favoriete Bioproduct. Op touw gezet door branchevereniging Bionext. De genomineerden zijn bekend… hou u vast… nee, ik ga ze niet alle tien noemen. Oké alleen de groente en fruitachtige dingen dan: de Demeter rode bietjes van Estafette Odin, de tomatensaus passata rustica van de Nieuwe Band en Your Organic Nature rode linzen pasta van Udea. Moeten het opnemen tegen onder meer de spelt pizza van Albert Heijn en de havergrutten van De Halm.

Mureda Drágora

Dit suggereert het bestaan van biologische fans die bij het zien van de lijst zal uitroepen: “Jaaah, de 3-mix notenpasta van TerraSana. Of jeetje, toch de Rozenspray Conditioner van Urtekram? Ik kan gewoon niet kiezen!”

“Nou meid, ik stem toch echt op de Mureda Drágora Rood van Natrada. Heerlijk bij de Ecoburger van de Groene Gluiperd.”

Nee, die burger bij die rode wijn heb ik zelf verzonnen, haha. Want hét product dat de tongen nog een beetje in beweging brengt, maar dat op deze kieslijst jammerlijk ontbreekt, is natuurlijk de vleesvervanger. Ik twijfel heel even als ik het woord intik, want ‘waarom zou een vegetariër nou iets willen eten dat op vlees lijkt’ denkt nu menig vleesminnende eigenwijze tuinder hoofdschuddend danwel met een cynisch glimlachje. En trouwens, veel van die burgers zijn helemaal niet biologisch. Maar het Bio Saucijzenbroodje van vleesvervanger-kampioen De Vegetarische Slager wel. Een lekkere vette snack waar geen beest dood voor hoeft en nog biologisch ook.

Buiten mededinging

Mijn persoonlijke favoriet – ja sorry, die héb ik – staat er ook niet bij. Dat is de vegetarische juspoeder van Vetara. Omdat ik zelf flexitarisch eet en mijn vrouw vegetarisch. Met op de pot heel stoer ‘ongewijzigde receptuur’ (en gelúkkig maar!). En achterop de pot staat – heel eerlijk – dat 86 procent van de ingrediënten biologisch is. Dus mag het van Bionext niet meedoen. Maar ik weet wel: zo lang het te koop is zal ik er het kuiltje in de stamppot mee vullen.

En voor al die nasikruidenzakjesmakers: zó’n potje dus.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin