Doorgaan naar artikel

Matige kwaliteit Spaanse producten

Deze week zag ik veel producten uit Spanje. Hierbij ging het om de meeste groente en fruit die we in Nederland ook verbouwen. In totaal waren de Spaanse producten goed van kwaliteit maar wel met een paar negatieve uitschieters.

Tomaten uit Nederland waren er nog volop, maar ik zag ook Spaanse. De kwaliteit van beide herkomsten was goed maar de stelen van de trostomaten waren niet altijd even vers. In een partij vleestomaten zag ik open beschadigingen door de steel, die meestal opgedroogd waren maar in een enkel geval niet. Daarop ontstond meteen een rotte plek.

Paprika matig

Paprika’s uit Spanje vond ik matig. De grove sortering (90-110) vertoonde zoveel gebreken, dat ik in no time voldoende materiaal had voor een instructie. Ook was de spanning van de partijen af, een kenmerk voor een wat oudere partij.

Goede Spaanse ijsbergsla

Spaanse ijsbergsla was echter van heel goede kwaliteit. Grote compacte bollen van tien in een doos, die goed aangesloten lagen. Daartegenover stond een armoedig partijtje Nederlandse door rode nerven en een teveel aan los blad, doordat vele kroppen ‘in het leven’ waren gesneden.

Goede kwaliteit kolen, sla en andijvie

Nederlandse Chinese kool, paksoi en prei waren van prima kwaliteit. Daarmee kunnen we de strijd goed aan. Een partij Nederlandse grove glassla was van goede kwaliteit evenals een partij andijvie.

Samengevat zag ik op de bedrijven die ik bezocht meer Spaanse dan Nederlandse producten. De Spaanse kasproducten vond ik maar zozo, de Nederlandse vollegrondsgroente zag er prima uit.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Damen

hoofd kwaliteitsinspectie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin