Doorgaan naar artikel

Greenpeace spreekt Rutte aan op tuinbouw

Verstond ik dat radiospotje van Greenpeace nou goed?

Ik stond vanmorgen in de keuken te dubben of ik eens een keer een boterham met pindakaas en plakjes tomaat zou maken. Tegelijk registreerde mijn rechteroor een radiocommercial. “Beste Mark, Voor een gezond klimaat koop ik vaker biologische groenten bij de boer om de hoek…”

Terwijl het smaakcentrum in mijn hersenen de nog nooit eerder door mij uitgeprobeerde combi pindakaas-tomaat-boerenzonnepitbrood-halvarine aan het doordenken is, slaat het nieuwscentrum in mijn brein aan: hee, net zo’n spotje als toen welke organisatie ook weer zogenaamd belde met Willem Alexander over de handelsmissie in China en de mensenrechten.

“… zorg jij dan dat de glastuinbouw duurzaam wordt? Groetjes Greenpeace.”

Ho even

Of ik die laatste zin van het radiospotje zo inderdaad goed verstond, dat weet ik niet meer zeker. Het was vroeg, ik was druk in de weer met die boterham. Ik weet wél zeker dat ik meteen dacht “ho even!” Want de bij mij gewekte suggestie dat ‘biologische groenten’ per se beter is voor het milieu dan ‘de glastuinbouw’, die is kort door de bocht.

Want was er niet – hoeveel jaar geleden ook alweer – een onderzoek door het Centrum voor Landbouw en Milieu dat zijn milieumeetlat legde langs reguliere en biologische tuinbouwbedrijven en concludeerde dat per eenheid product de milieubelasting van regulier … gúnstiger was?

En hoorde ik niet laatst een duurzaamheidsconsultant verzuchten dat ze aan een life cycle analyse van een biologische tuinder waren begonnen en maar weer waren opgehouden, zo slecht kwam het bedrijf eruit?

Negatief gedacht

Ik maak er gewoon een blog van, dacht ik toen meteen. Hup, kort door de bocht. Zoals dat nu ook gaat in radiospotjes.

Wel even op internet gezocht naar dat radiospotje. Niet gevonden. Wel een aantal van die Beste Mark-oproepen op de website van Greenpeace. Waaronder deze: “Beste Mark. Voor een gezond klimaat koop ik vaker biologische groenten bij de boer om de hoek. Jij zorgt dat in de glastuinbouw met aardwarmte wordt gewerkt.”

Dat klinkt al wat anders. Al kan dit weer worden opgevat als zou de glastuinbouw er eigenlijk geen zin in hebben, maar dan toch door de politiek gedwongen aan aardwarmte moet. Maar dat is misschien te negatief gedacht.

Sambal

Die boterham met tomaat en pindakaas, mocht u die ook willen proberen, wel even oppeppen met wat zout en wat sambal. Anders is het een rare hap.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin