Doorgaan naar artikel

Belastingverlichting: BTW op groente en fruit naar nul

Iedereen in Den Haag en omstreken is fan van groente. Nu de daad bij het woord. BTW op groente en fruit naar nul procent!

Een collega hoorde vanmiddag op de radio bij een inbelprogramma over extra belasting voor vet en ongezond eten een luisteraar suggereren om het andersom te doen. Gezond eten belonen, met name door BTW op groente en fruit naar 0 procent te brengen.

Omdat het ‘maar een luisteraar’ was en niet een staatssecretaris of zelfs maar een Tweede Kamerlid, vond ik het niet de moeite om daar nou woorden aan vuil te maken. Want op zich geen nieuw voorstel. Om niet te zeggen stokoud.

Maar in de nieuwsbrief van Stichting Natuur en Milieu kwam ik nu net weer precies hetzelfde tegen. “Goedkopere groente en duurder vlees. Daar pleit Natuur & Milieu voor naar aanleiding van de nieuwe voedselrichtlijnen van de Gezondheidsraad.”

Kersvers

“Rapport op rapport toont hetzelfde aan: minder vlees eten, meer groente. Onze nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam is nu aan zet om alle rapporten in een concreet gezondheidsbeleid om te zetten. Dit kan heel eenvoudig: o% BTW op groente en fruit. 21% BTW op vlees en ongezonde producten. Het zou een mooie aftrap van zijn kersverse staatssecretariaat zijn,” aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. Hij zei trouwens vorig jaar hetzelfde toen een eerder rapport hetzelfde aantoonde. Maar met die naam van Van Dam erbij is het toch weer een beetje nieuw en dan bestoken we u er toch maar weer mee.

Goed voor alles

Akkerman gaat verder: “Groente en fruit eten is eigenlijk goed voor alles: voor het milieu, voor je gezondheid en voor de Nederlandse economie.” Ja mensen, dat waren ooit de geharnaste haters van alles wat niet-biologische boer of tuinder was. En nu is groente en fruit goed voor álles! Ze zijn nogal bijgetrokken daar aan de linkerzijde van het maatschappelijk spectrum.

Dus, de boodschap van een van de belangrijkste milieuclubs is duidelijk, Groente & Fruit is ook vóór (in elk geval met die BTW-verláging, we willen onze vleesboeren-collega’s niet nekken), nu het kabinet nog. Kom op Martijn! Je collega van Financiën heeft toch nog 5 miljard klaar liggen voor belastingverlichting, maar kan niks vinden om de hele Eerste Kamer mee te krijgen? Hier kan toch eigenlijk niemand tegen zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin