Doorgaan naar artikel

Tuinder Agrarisch ­Ondernemer 2016?

Verkiezing tot Agrarisch Ondernemer van het jaar. Is dit wel handig in een periode dat opbrengstprijzen de bodem raken, terwijl kosten stijgen?

Melkvee- en varkenshouders gingen in de afgelopen maanden de straat op in een pleit voor een eerlijke prijs. De glastuinbouw vecht voor zijn bestaan. Ontegenzeggelijk is 2015 geen gemakkelijk jaar. Juist zo’n jaar vergt ondernemerschap. De topondernemer maakt nu keuzes die zijn toekomst bepalen. Die toekomst ligt in de uitdaging van de vrije markt met de sterk fluctuerende prijzen. Risicobeheer ligt aan de andere kant van het spectrum. Risico’s afdekken kan in de vorm van bundeling, contract of termijnmarkt.

Prestigieuze prijs

En er zijn in een moeilijk jaar ook altijd ondernemers die juist hun vruchten plukken uit keuzes in het verleden. De een zal het geluk noemen, maar alleen dat is te simpel. De ondernemers hebben een bewuste keuze gemaakt voor een nichemarkt, of juist gekozen voor die lage kostprijsstrategie. Dit alles weegt mee in de beoordeling van de Agrarisch Ondernemer van 2016. De aftrap van deze prestigieuze competitie is vandaag. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken reikt eind maart de prijs uit.

Topondernemers

De land- en tuinbouw telt veel topondernemers. Niet voor niks pronkt Nederland internationaal graag met dit paradepaardje van ’s lands economie. Het zijn mensen met visie en lef. In dat licht verschilt een melkveehouder niet van een tuinder, een varkenshouder niet van een akkerbouwer. Zij zijn gepassioneerd, maar tonen ook daadkracht. Het is een eigenschap die zwaar weegt. De Agrarisch Ondernemer van 2016 moet resultaten laten zien. De omstandigheden in de diverse sectoren spelen zeker een rol. Ondernemers in een tak waar het even minder gaat, maar die hun bedrijf toch boven de middelmaat weten uit te telen, maken wel degelijk een kans op de titel.

‘De prijs heeft ons op de kaart gezet”, melden Peter en Leander Vereecken uit Dronten. De fruittelers sleepten de titel Agrarisch Ondernemer van 2015 in de wacht. ‘De titel heeft ons veel naamsbekendheid opgeleverd, ook in de markt. Het heeft deuren geopend die anders wellicht voor ons gesloten waren gebleven.’ Een krachtigere oproep om deel te nemen is welhaast onmogelijk.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin