Doorgaan naar artikel

Moet dat nou, die Fruit Logistica?

Op 4, 5 en 6 februari staat heel groente en fruit verhandelend Europa weer op de Fruit Logistica in Berlijn. Beurshal na beurshal vol. En niet alleen Europa, maar ook de rest van de wereld.

Er als tuinder naartoe gaan, is dat nou inspirerend of ontmoedigend?

Dat laatste, als je er alleen maar rond sloft als bezoeker. De veelheid van concurrerende landen, telersverenigingen en handelshuizen met allemaal hun eigen geweldige aanbod van nieuwe producten en nieuwe merken, dat overweldigt. Wat kom ik dan nog aan met mijn kasje vol tomaten of mijn bongerdje rijk behangen met nog meer van ongeveer dezelfde appels? Twijfel aan alles kan de eenvoudige agrariër zomaar bevangen.

Thuis blijven dan maar is het devies voor de tuinder die zich eerst en vooral wil bekwamen in het teeltvak.

Maar zoals we aan de vorige poll op deze website hebben gezien vindt de meerderheid van de reageerders dat beheersing van het teeltvak alleen niet genoeg is voor een moderne tuinbouwondernemer. En dan kun je niet wegblijven. Elke zichzelf respecterende tuinder moet dan naar Berlijn, al was het maar één keer in zijn leven. Maar eigenlijk gewoon elk jaar weer. Voorbeeldtuinder is wat mij betreft fruitteler Jacco Merkens. Volgende week kunt u allemaal lezen over de volle overtuiging waarmee hij zich heeft gestort op een nieuwe appel. Red Love. Hij heeft als tuindertje zowaar voor Nederland de rechten verworven van deze appel. En dus staat hij straks in Berlijn om die appels met hun rode vruchtvlees te verkopen. Ook al spreekt hij geen woord Engels, Duits of Frans. Hij stáát er.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin