Doorgaan naar artikel

Saneren moet

Maar dan toch liefst eerst de buren.

De eerste keer in mijn leven dat ik te maken kreeg met de term saneren was bij de tandarts. Ook in de jaren 70 was men al dol op dit mooie woord voor een akelige klus. Ik was 10 en de schooltandarts boorde op bloederige wijze zo ongeveer heel mijn gebitje uit.

Saneren betekent gezond maken, leerde ik. Als een bedrijfstak gezond gemaakt moet worden betekent dat meestal dat er zwakke bedrijven moeten sneuvelen. Om ruimte te maken voor de sterke, voordat die ook zwak worden en de hele boel omver gaat.

Maar hoe zwak zijn onze bedrijven? Ze produceren een prachtig product en doen dat met een kleiner beslag op schaarse zaken als schoon water, schone grond en energie dan de overgrote meerderheid van hun collega’s in de rest van Europa. Het vermeend overaanbod van groente en fruit op de Europese markt zou toch eigenlijk niet de aanleiding moeten zijn voor het wegsaneren van de schoonste en telers met het kwalitatief beste product?

Als het verhaal dat de Nederlandse tuinbouw over zichzelf vertelt klopt en waterdicht is, dan zou die troefkaart ook maar eens moeten worden uitgespeeld. Want we weten allemaal dat wanneer Nederland saneert de telers over de grens de ruimte onmiddellijk weer opvullen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin