Doorgaan naar artikel

Onze boterham staat op het spel

De politiek en LTO Glaskracht streven ernaar de belemmeringen tot samenwerkende telersverenigingen weg te nemen. De kweker en zijn telersvereniging zijn nu aan zet om de samenwerking daadwerkelijk vorm te geven.

De huidige situatie is nu als volgt: LTO Glaskracht, de belangenorganisatie waarvan het merendeel van de kwekers lid is beschouwde tot voor kort de afzetstructuur niet tot haar takenpakket. De aanhoudende crisis in de tuinbouw en met name de boycot van producten door Rusland maakt de roep vanuit kwekers om ook de afzetstructuur op te pakken steeds sterker.

LTO Glaskracht is schoorvoetend om gegaan en heeft nu de stap gezet om ook de afzetstructuur op te pakken als een van haar primaire taken in de belangenbehartiging. Er is inmiddels een team geformeerd onder leiding van Geert van Oosterhout.

Het overleg op het ministerie verloopt volgens Van Oosterhout in een constructieve sfeer, waarbij naast topambtenaren ook staatssecretaris Dijksma van EZ betrokken is. Alle partijen zijn doordrongen van de noodzaak om te komen tot een gezonde afzetstructuur.

Het wegnemen van wettelijke belemmeringen betekent echter nog niet dat de telersverenigingen ook daadwerkelijk gaan samenwerken onder de paraplu van een overkoepelende organisatie. De voorgestelde opzet is dat de telersverenigingen de eigen identiteit behouden en blijven doen waar ze goed in zijn, operationeel verandert er dus weinig. De overkoepelende organisatie met daarin vertegenwoordigers van de telersverenigingen bepalen op basis van het aanbod een richtprijs en nemen zo nodig maatregelen om overproductie uit de markt te nemen.

Het is bekend dat er tussen de telersverenigingen onderling nogal wat ‘oud zeer’ zit. Om straks samen te kunnen werken onder één paraplu hebben kwekers als leden van de vereniging de taak om strubbelingen in de samenwerking te voorkomen. De kwekers moeten daarom het proces actief bewaken en op details invullen.

Het zou erg jammer zijn dat als onze belangenbehartigers en de politiek de formele problemen opgelost hebben en wij als telers vervolgens tijd verloren laten gaan door interne discussies. We moeten direct kunnen starten zodat 2015 straks als een eerlijk en positief jaar de boeken in kan.

Wij kunnen niet van de kant blijven toekijken, het is onze boterham die op het spel staat.

Share this

Afbeelding
Sjaak van Dijk

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin