Doorgaan naar artikel

Tomaat als kunstwerk

Met een tentoonstelling van 61 exotische tomatensoorten in het Stedelijke Museum in Amsterdam wil kunstenaar Uli Westphal het wereldwijd verlies van biodiversiteit aan de kaak stellen.

Veel doet het niet voor de tomatenafzet, maar sinds 12 juli is er in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) een opmerkelijke tentoonstelling gaande: de Duitse kunstenaar Uli Westphal heeft er 61 tomatenplanten opgesteld. Doel van de expositie is het tonen van niet alleen maar de bekende rode ronde tomaat en misschien nog een pruimvormige variant, maar ook nog eens een hele verzameling vreemdsoortige wilde en veredelde rassen. Zoals het geelgroen gestreepte geval hiernaast.

Tja, de kinderhand is gauw gevuld. Laat een artistiekerig ingestelde stedeling meer dan de tien soorten tomaten die in de supermarkt liggen zien, en hij maakt er een kunstproject van. Meteen ook maar met de naar verontwaardiging neigende roep om meer biodiversiteit.

Natuurlijk, de gemiddelde tomatenkas in Nederland is geen wonder van soortenrijkdom. Maar om nou te zeggen dat het hard nodig is om in Amsterdamse moestuintjes deze 61 tomatenrassen te gaan behoeden voor uitsterving. Ik maak me sterk dat alleen al het aantal commercieel geteelde tomatensoorten in Nederland de 61 wel zal overstijgen. Laat staan de soorten die bij de tuinders in allerlei hoekjes en hobbykasjes staan. Dat moeten er (vele) honderden zijn.

Op 20 augustus wordt er een debatavond gehouden over de toekomst van onze voedselgewassen. De lieden jong en oud die het somber inzien en die graag te hoop lopen tegen de industriële productie in steriele kassen, die zullen ruim vertegenwoordigd zijn, schat ik zo in. Aan u om ook een verstandig geluid vanuit de professionele Nederlandse tuinbouw te laten horen.

www.smba.nl

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin