Doorgaan naar artikel

Paard van Troje

Inkooporganisatie Superunie schiet leveranciers in nood te hulp. Het klinkt dusdanig nobel, dat het achterdocht oproept.

De supermarkten immers zijn in de ogen van veel tuinders de belichaming van het kwaad. Zij hebben de macht, en zetten de prijzen. En die zijn op dit moment dramatisch laag. Superunie koopt onder andere in voor Plus, Dirk van den Broek en Coop.

Het idee van deze ‘supply chain finance’ of ketenfinanciering is als volgt: bedrijven  met liquiditeitsproblemen krijgen hun geld eerder van de bank. De kapitaalkrachtige Superunie staat borg, tegen een geringe vergoeding natuurlijk. Prima toch, ware het niet dat de retail met het oprekken van de betalingstermijn naar 30, 40 of 60 dagen die financiële nood veelal eerst zelf heeft gecreëerd. En er zit nog meer rek in, laat de organisatie in het Financieele Dagblad doorschemeren. Nog meer bedrijven dus die Superunie kan ‘helpen’.

Voor bedrijven met een zwakke balans, tuinders die tevergeefs voor extra krediet bij hun bank aankloppen, kan de uitgestoken hand van Superunie een uitweg zijn. Net als voor bedrijven die sterk groeien of een kostbaar traject ingaan, en daarvoor extra kapitaal nodig hebben.

De helpende hand is er alleen voor de vaste leveranciers. Bedrijven ook die goed presteren, en die de inkooporganisatie aan zich wil binden. En daar zit precies de angel in dit filantropisch concept. Superunie maakt de leveranciers nog verder afhankelijk. De financiering kan daarmee het karakter krijgen van een Paard van Troje.

Los van de financiering is er veel te zeggen voor een samenwerking in de keten, maar dan wel graag op basis van gelijkwaardigheid. Dat betekent dat de tuinder, of in het verlengde hiervan zijn afzetorganisatie, een zekere machtspositie moet hebben. De tuinbouw worstelt hier al jaren mee. Talloze initiatieven stierven een langzame dood, of werden pijnlijk juridisch onderuit gehaald. In deze Groenten & Fruit kijken we vooruit naar de toekomst. Het is een interessante zoektocht naar initiatieven die wél werken. Vaststaat dat vorming van elk collectief begint met saamhorigheid.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin