Doorgaan naar artikel

1993 was pas erg

2014 alweer een crisisjaar in de tuinbouw? Misschien een beetje vroeg om dat nu al te roepen. We zijn nog niet op de helft.

De gemiddelde glasgroenteteler is financieel nog niet bijgekomen van Ehec-jaar 2011. Dat we nog met zijn allen naar Den Haag trokken om bij kamerleden duidelijk te maken dat het zo niet langer kon was toen pas net twee jaar geleden.

Pas echt slecht ging het in de jaren 90. Niet voor niets gingen alle groente- en fruitveilingen toen bij elkaar zitten om zo massaal mogelijk te fuseren. Dat bleek toen niet massaal genoeg. Of juist nog iets té massaal. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Toen The Greenery van start ging, had deze afzetorganisatie meer dan 10.000 leden. Tienduizend telers, actief in de groenten het fruit danwel de paddenstoelen! Hoezo versnippering? Toen even niet.

Maar ook in die beginjaren na de vorming van The Greenery volgden crisisjaren elkaar vrolijk op.  De komkommercrisis van 1997 bijvoorbeeld, was voor de telers verre van prettig. En de ellende in de ijsbergsla, het hardfruit, de witlof, de champignons – ach u weet het allemaal zelf nog het beste wannéér precies– je hoeft geen gepromoveerd econometrist te zijn om te snappen hoe het zit: veel partijen proberen heel veel (te veel?) product te verkopen aan een klein aantal heel grote afnemers.

In een open markt van min of meer vrije concurrentie ligt dan de crisis elk jaar weer op de loer.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin