Doorgaan naar artikel

Er bestaan geen domme tuinders

Er bestaan geen domme mensen. Wel mensen bij wie feitenkennis en een goed gevoel voor menselijke en maatschappelijke verhoudingen slecht met elkaar in evenwicht zijn.

Mijn buurmeisje van net 18 heeft nog nooit in haar leven een douane-beambte gezien. En het IJzeren Gordijn kent ze alleen van geschiedenisles. Ze mag op 22 mei voor het eerst gaan stemmen. Ze gaat zeker, maar moet zich nog wel even inlezen op Stemwijzer.nl.

Als je 18 bent heb je wel grotere zorgen dan welke Nederlander je het Europees Parlement in wilt stemmen. Ondernemers in de tuinbouw niet. Want waar zouden die zijn zonder de vrije Europese markt? Helemaal nergens. Dat althans zeggen de meeste tuinbouwbestuurders. Lees er volgende week Groenten & Fruit maar op na.

De argumenten zijn talrijk en gaan gepaard met prachtige macro-cijfers over de groei van de groente-en fruitexport. Maar ook toen de EU nog de EEG heette en maar zes landen groot was, exporteerden de Nederlandse tuinders er lustig op los en woonden ze in mooie huizen en reden ze rond in mooie auto’s, liefst van West-Duitse makelij.

Oké, de wisselkoers van de gulden was voor het exporteren soms wat aan de dure kant. En de vrachtwagens met tomaten en bloemen en aardbeien stonden wat langer in de rij. Maar over dat soort zaken zijn in de 21ste eeuw tussen moderne, vrije landen toch wel betere afspraken te maken, zonder dat elk Europees land zich met al zijn ziel en zaligheid overlevert aan de Verenigde Staten van Europa?

Aan de eurosceptische zijde schrijven hele slimme juristen, sociologen, politicologen en historici net zulke dikke boeken vol steekhoudende hoofdstukken tégen de eenwording van Europa, als dat aan de eurofiele kant van het spectrum weer andere net zo slimme juristen, sociologen, politicologen en historici doen. Vol met zinnen die nog veel langer zijn dan de zin die u net van mij kreeg voorgeschoteld. U gaat die boeken niet lezen. Ik ook niet trouwens.

Toch moeten wij ons een mening vormen. Ik ben dus toch ook maar even naar de stemwijzer gesurft. Maar ik zal zolas gewoonlijk niet gaan stemmen op wie daar als winnaar uit naar voren kwam. Redelijke argumenten oké. Maar het gevoel wil ook wat. En meestal meer.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin