Doorgaan naar artikel

Maartens hypnotiserende moestuin

Groenten zijn hot. En Maarten ’t Hart is een bekende Nederlander. De tv-serie Maartens Moestuin zou dus een hit moeten zijn.

Gisteravond konden we op Nederland 2 om 19.20 uur voor het eerst de avonturen van schrijver Maarten ’t Hart in zijn moestuin volgen.  Deze eerste aflevering trok 391 duizend kijkers. Net wat meer dan Lingo, maar slechts een kwart van De Wereld Draait Door  tegelijkertijd op Nederland 2. Ikzelf kijk volgende week zeker weer: het was op een bijna hypnotiserende manier amusant.

Vorig jaar heeft de VPRO door het hele groeiseizoen heen cameraploegen naar Warmond gestuurd. Kennelijk worden er per aflevering een of meer teelten gevolgd. De eerste aflevering draaide rond rode kool en appels. Culminerend in – u voelt hem al aankomen – een maaltijd. Maar dan wel op een typisch Maarten ’t Hartiaanse wijze bereid: geraspte rode kool en geraspte appel rauw met een theelepeltje crème fraîche. “Daar  blijf je lekker mager van”, aldus de goed gemutste tuinderszoon. Maarten ’t Hart komt uit Maassluis (op het randje van het Westland) en zijn opa was groentetuinders, net als zijn vader voordat die doodgraver werd.

Het hypnotiserende aan Maartens Moestuin is gelegen in de kalme opeenvolging der seizoenen in het almaar weelderiger wordende tuintje, droog becommentarieerd door de schrijver-tuinder. Hoe een slecht kooljaar het wel niet was, 2013. De rode kolen blijven maar klein. Hoewel die van buurman Nico enorm zijn. Een kwestie van bemesting. Maar die groeien weer stuk, volgens ’t Hart.

Amusant is het vooral als ’t Hart zelf een geamuseerd-ironische toon aanslaat. Bijvoorbeeld over het welhaast geëmotioneerde enthousiasme waarmee mensen zijn rode sterappeltjes bezien. Maar ook een oude tuinderswijsheid over het op juiste wijze hanteren van de zeis is natuurlijk niet te versmaden: ‘Met de onderste mik in de buurt van je pik en een rustige slag haal je ’t eind van de dag’.

Groenten heten hot te zijn. We moeten er volgens de Britten zelfs al 400 gram per dag van eten om zo ongeveer het eeuwige leven te verkrijgen. En I Love Groenten is kookboek van het jaar. Maarten ’t Hart maakt het gelukkig niet nog hotter: zijn ontnuchterend geploeter werkt weldadig.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin