Doorgaan naar artikel

Weer jaar van waarheid

Een nieuw jaar begint met goede voornemens, privé én zakelijk. Je gaat meer tijd vrijmaken voor je gezin. Je wilt gezonder eten, iets meer bewegen. En als het kan ook graag wat ontspannender leven, minder stress.

Tja, en dan zit je als ondernemer toch al snel bij je bedrijf. De prijzen hebben een grote impact. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar het is toch wel handig als de balans positief uitslaat. Gelukkig gaat ook hier op dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Die resultaten in 2014, immers, waren doorgaans niet denderend.

LEI Wageningen UR becijferde dat glasgroentebedrijven in 2014 gemiddeld €64.000 per onbetaalde arbeidseenheid (aje) uit bedrijf haalde. Tegelijkertijd kampte ongeveer 40 procent van de glastuinbouwbedrijven met liquiditeitsproblemen. In de vollegrondsgroenteteelt bleef per aje maar €16.000 over. In de fruitteelt nog minder: €8.000. Dit zijn geen cijfers waar je nog een jaar op rekent.

2015 wordt een jaar van de waarheid. Wéér een jaar van de waarheid. Want crises zijn de tuinbouw niet vreemd. Ruslands president Vladimir Poetin speelt een hoofdrol. Als hij de boycot eindigt, krijgt de sector weer (afzet)ruimte. Een nieuwe markt voor de peren ligt in China. Het gros van onze producten vindt echter afzet in de stedendriehoek Londen-Parijs-Berlijn. En daarin moeten we opboksen tegen de Europese concurrentie. In veel landen ligt de kostprijs lager. De productie neemt toe, evenals de kwaliteit van die producten.

Alle hens aan dek is nodig in 2015. Maar alleen hard werken is niet genoeg. Adviesbureau McKinsey velt een snoeihard oordeel over de glasgroenteteelt. De marktstructuur is beroerd. Vijftien Europese inkopers nemen 84 procent van het product af! De sector moet gezamenlijk gaan optreden om nog enig tegenwicht te bieden. En daarvoor is een cultuuromslag nodig. Telers en -verenigingen zijn nu aan zet. Het bureau wil een aantal denkrichtingen uitwerken, maar alleen als hiervoor draagvlak is.

Kortom, het wordt een enerverend jaar. Als redactie van Groenten&Fruit wensen wij u veel wijsheid, daadkracht en voorspoed toe in 2015.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin