Doorgaan naar artikel

Cijfers liegen (niet)

Aan het einde van het jaar dansen de cijfers ons voor ogen. Misschien moet u er even rustig bij gaan zitten.

Het CPB rekent ons een koopkrachtmeevaller van 1,5 procent voor. China waarschuwt voor een tegenvallende economische groei van slechts 7,1 procent. De roebel daalt met 40 procent of misschien toch iets minder als je het in plaats van aan de dollar aan de ook wat terrein prijsgevende euro afmeet. De gasprijs sluipt stukje bij beetje omlaag naar de 21 cent. De olieprijs keldert naar 75 dollar per vat.

En dan komen de cijfers over de agrarische inkomens. Eurostat berekent dat in toegevoegde waarde per medewerker, die er voor de gehele Nederlandse land- en tuinbouw eerder deze week 4 procent op achteruit ging, 2014 vergeleken met 2013. Terwijl ons eigen LEI datzelfde inkomen berekent per onbetaalde arbeidsjaareenheid (oftewel per ondernemer, waarvan er op de glastuinbouwbedrijf 1,7 stuks per bedrijf van rondlopen): volgens die rekenmethode ging de gemiddelde boer en tuinder er in 2014 niet minder dan 20 procent op achteruit.

Volgt u het nog een beetje?

Het gaat er uiteindelijk natuurlijk ook om dat u volgende week die volle kar met lekkere kerstboodschappen nog kunt pinnen. Over het geheel genomen zit de stemming er in het vrije westen wel weer redelijk in. We hebben alweer even niks gehoord van kritische kredietbeoordelaars. Nationale economieën die bankroet dreigen te gaan moeten we zo ver weg zoeken als Argentinië en zonnig Zimbabwe. Om de kerstkaarsjes wat hoopvoller te laten twinkelen leggen zelfs de VS en Cuba het een beetje bij.

Kortom, ík heb zin in 2015, u ook?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin