Doorgaan naar artikel

Niet wachten tot suzuki-fruitvlieg de tomatenkas vindt

De suzuki-fruitvlieg verovert Nederland en de ramp is nauwelijks te overzien. Tijd voor Code Rood, óók in de glastuinbouw.

De suzuki-fruitvlieg zou geen trek hebben in pruimen of rode bessen. De telers weten inmiddels beter. De suzuki-fruitvlieg zou geen schade berokkenen aan snel rijpende en rap door het handelskanaal vloeiende producten als aardbei en framboos. De telers weten inmiddels beter.

De suzuki-fruitvlieg is een ramp voor bijna alle fruitsoorten. Zelfs in hardfruit met een plekje legt het beestje met de vervaarlijk gekartelde legboor eitjes, honderden per boring. En zonder onnodig paniek te willen zaaien: in Nederland is het nog niet zover, maar in andere landen waar men al langer met de suzuki-fruitvlieg te kampen heeft is het plaagbeestje ook al in cherrytomaten en andere tomatensoorten aangetroffen.

De tijd lijkt rijp voor een Code Rood. Hopen op een strenge winter biedt weinig houvast. Beter speuren naar de beste bestrijdingsmethode. Of dat een chemisch insecticide als Tracer moet zijn, waar voor een aantal teelten al tijdelijke vrijstellingen zijn afgegeven, is de vraag. Die zouden immers ook op al bijna oogstbaar product moeten worden gespoten. En resistentie ligt altijd op de loer.

Met de zoektocht naar natuurlijke vijanden wordt al wat succes geboekt. Aaltjes zouden de poppen kunnen parasiteren. En ook zijn er sluipwespen en roofmijten die wel een fruitvliegje lusten. Wanneer ook de tomatenteelt zich voldoende zorgen gaat maken, wordt het voor de leveranciers van biologische bestrijding alleen maar interessanter hier werk van te maken.

Maar dan zijn we er nog niet. De suzuki-fruitvlieg overleeft en tiert zelfs welig in het wild én tot in de boodschappentas en vuilnisbak van de consument. Hoe voorzichtig we ook willen zijn in het alarmeren van onze eindklant, ook díé moet weten dat deze vlieg er is. Om van de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg geen gedweil met de kranen open te maken, moet ook de consument weten hoe verspreiding ervan voorkomen moet worden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin