Doorgaan naar artikel

Herstelplan alleen niet voldoende

Elk initiatief om uit de misère te komen, is welkom. Tegelijkertijd moet het besef er zijn dat alleen het smeden van plannen geen oplossing is.

De sector zelf is aan zet. Met nadruk op sector; als individu is de tuinder vrijwel kansloos in de wereld van retail, handel en andere grootmachten. In dat licht is de opdracht van LTO Glaskracht Nederland aan het gerenommeerde adviesbureau McKinsey om een herstelplan van de glasgroente te ontwikkelen, toe te juichen.

McKinsey levert nog voor de kerst een ‘uitwerking van de eerste fase van een sectorstrategie’. Het klinkt ingewikkeld; het komt er op neer dat de adviseurs de positie en kracht van de Nederlandse tuinbouw in kaart brengen. Daarvoor is volgens mij ook niet heel veel onderzoek meer voor nodig. De tuinbouw is in de afgelopen periode meermalen, en op diverse plekken, binnenstebuiten gekeerd. De resultaten van die bodyscans variëren niet zo veel: te individualistisch, te veel bulk en soms ook te weinig kwaliteit.

Zoals zo vaak in polder Nederland is een een analyse van een gerenommeerd bureau als vliegwiel nodig. Het water is inmiddels zo ver gestegen dat ook de telersverenigingen instemmen met de opdracht aan McKinsey. En als ik het goed begrijp gaan de adviseurs ook de ’toekomstbestendigheid’ van hun opdrachtgevers bepalen. Dat is interessant.

De volgende stap hangt af van deze bodyscan. In december besluiten de telersverenigingen of ze meegaan in verdere uitwerking van de plannen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma oordeelde meteen enthousiast over de plannen voor een herstelplan. Eerder had zij al laten doorschemeren dat het initiatief tot herstel toch vooral uit de sector zelf moet komen. Interessant is ook de bijdrage van Rabobank aan het plan. De totale kosten bedragen overigens 1,6 miljoen euro. Dat is zowaar geen kattepis. De Rabobank heeft er alle belang bij de de orderportefeuille glasgroente sterker wordt. Eenzelfde belang heeft Gemeente Westland.

Het is nog te vroeg om te juichen. Terecht meldt opdrachtgever LTO Glaskracht dat de problemen groot en de oplossingen complex zijn. Maar er is weer een begin gemaakt. Hopelijk is het de start van een keerpunt.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin