Doorgaan naar artikel

Failliet tot na je pensioen

Toch ook maar privé meetekenen om het bedrijfskrediet te redden. Met het risico om alles, tot en met je pensioen kwijt te raken, als je de weg gaat van de Oad-bus.

Een groot faillissement als dat van reisorganisatie Oad maakt het maar weer eens duidelijk. De banken kennen geen pardon meer. Ook niet met een familiebedrijf dat al opereert sinds 1924. Menig tuinder neemt zulk nieuws tot zich met een frons op het voorhoofd, een knoop in de maag en de pest in het lijf. Zat of zit in hetzelfde schuitje.



Een extra hoofdstuk dat aan zo’n failliet kan worden toegevoegd is de bank, die ook nog aan de pensioenvoorzieningen van de gekwelde ondernemer gaat trekken. Op alles wat te gelde gemaakt kan worden aan een bedrijf, laten schuldeisers hun oog vallen. Ook op die koopsompolis, die was afgesloten om het AOW-pensioentje mee aan te vullen. En die zo mooi fiscaal vriendelijk was weggezet.



Het is een klaagzang van alle tijden. Een lichtpuntje is in elk geval dat de zelfstandig ondernemer zich niet druk hoeft te maken om het wisselend logt van de pensioenfondsen in dit land. Niet in ieder geval als het om zijn of haar eígen aanvullend pensioen gaat. Daar is die ondernemer immers helemaal zélf verantwoordelijk voor.



Overleeft uw pensioen de crisis? Stem op onze homepage!

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin