Doorgaan naar artikel

Gezonde rivaliteit tussen Nederland en België

Het is een venijnig zinnetje uit de mond van Filip Fontaine van veiling BelOrta: “Wij zijn niet in Nederland de mosterd gaan halen.” Hij doelt op de fusies in Nederland die leidden tot The Greenery en Fruitmasters. In België is de fusiegolf in volle gang. “We kijken naar de Nederlandse fouten, en die willen we voorkomen.”

Nederlanders krijgen in België al snel de stempel arrogant, mondig en luidruchtig opgedrukt. Omgekeerd spreken onze ‘Belgenmoppen’ niet in hun voordeel. Onterecht? Ja, want de Belgen doen het zo slecht nog niet. Terwijl Nederland nog hangt in een economische recessie toont België alweer een bescheiden groei.

In de tuinbouw hebben beide landen ieder een eigen richting gekozen. België heeft de slag om industriegroente gewonnen. Nederland is veel sterker in glasgroente. Op een handjevol telers na leverde iedereen binnen zijn eigen landsgrens, maar sinds de oprichting van The Greenery in 1997 trekt een gestage stroom Nederlanders naar de Belgische veiling. De transparantie van de veilingklok trekt, daar waar Nederlandse afzetorganisaties hun prijzen angstvallig afschermen.

De rivaliteit tussen Nederland en België neemt toe. Het gentleman’s agreement dat veilingen niet actief in elkaars ledenbestand gaan grasduinen is van tafel. Tuinders maken ook handig gebruik van de competitie. Directeur Gaston Opdekamp van Veiling Hoogstraten meldt in deze Groenten & Fruit dat Westlandse tomatentelers bij hem aanklopten op basis van een prijsverschil tot 17 procent. Uiteindelijk stapte niemand over. Hij sluit niet uit dat ‘Hoogstraten’ is gezet als hefboom in de onderhandelingen met de eigen afzetorganisatie.

Omgekeerd van België naar Nederland is nog uitzondering. Aardbeienteler Ruud Elst, met 42 hectare een hofleverancier aan Hoog­straten, is er een. Hij stapte 1 juni over naar The Greenery. Hij ziet in bemiddeling van zijn product meer heil dan alleen de klokprijs. Als reactie staat bemiddeling nu ook bij Hoog­straten in het programmaboekje.

Een gezonde rivaliteit houdt alle partijen scherp. Het is in het belang van de tuinder.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin