Doorgaan naar artikel

Arbeidsmigranten breed ter discussie

Asscher stelt het vrij verkeer van werknemers in de EU ter discussie, SZW pakt malafide uitzendbureaus aan en de gemeente Westland maakt school met het inschrijven van Polen.

Minister Asscher van Sociale Zaken bracht die kermisattractie aan de gang met een opinieartikel in de Volkskrant waarin hij de volkomen legale komst van Poolse arbeiders naar Nederland in verband brengt met uitbuiting door Nederlandse werkgevers en verdringing van (laaggeschoolde) Nederlandse werknemers.

Asschers ministerie kreeg vervolgens extra aandacht voor het op redacties in deze zomerweken welkome persbericht over de aanpak van malafide uitzendbureaus.

De indruk zou kunnen ontstaan dat ze er daar in Den Haag bovenop zitten. En dat zitten ze vast ook wel. Maar dat bedrag van 3,3 miljoen euro aan boetes, dat staat in geen verhouding tot de vermoede omvang van de malafiditeit. Daar zijn immers naar schatting 6 tot 10 duizend bureautjes mee bezig. Het is natuurlijk ook onmogelijk voor de vanwege bezuingingen ingekrompen inspectiediensten van de overheid om daar werkelijk vat op te krijgen. In de guldentijd liepen de uitgedeelde boetes voor werken met illegalen, werken met een uitkering en ontduiken van belasting en premies jaarlijks nog in de tientallen miljoenen!

Het is met deze berichten een Pavlov-reactie op nieuwsredacties om er automatisch de tuinbouw bij te slepen. De NOS reisde af naar het Westland, voor een item over de gemeente die er al sinds 2011 arbeidsmigranten met succes vraagt zich in te schrijven. En bij de nieuwsberichten over Polen en Roemenen en Bulgaren prijken foto’s van mannen met ontblote bovenlijven die sjouwen met kistjes appels of aardbeien en Slavisch ogende schoonheden tussen het gewas onder glas. En Trouw liet deskundigen zeggen dat het met de vloed aan Roemenen en Bulgaren wel eens zou kunnen meevallen, omdat die landen meer zijn gericht op Zuid-Europa.

En daarmee is – verrassend bijna –  een positieve toon gezet. Het Westland als lichtend voorbeeld voor andere gemeenten. En die foto’s van werk in de tuinbouw, die tonen eerst en vooral aan dat er wérk is in de tuinbouw. Aan Asscher en zijn ambtenaren om de regeltjes rond dat werk te handhaven en paal en perk te stellen aan de semi-legale belastingconstructies met uitzendbureaus in de oostelijke EU, die proberen om het Nederlandse cao-loon te omzeilen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin