Doorgaan naar artikel

Thrive Movement : Kijken!

Natuurlijk is het al een paar jaar oud, en natuurlijk is het de mening en feitenverzameling van journalisten. Maar ga na het lezen van deze blog toch nog eens naar Youtube en bekijk de film Thrive Movement.

Het zou verdomd vervelend wezen als waar is wat ik afgelopen week las op de website van Boerderij. Onder de kop ‘Graaien bij de Rabo’  schreef blogger Vergaderboer onder meer dit: “Wie macht heeft misbruikt het. Dat zie je bij de Rabo. Nee, niet de plaatselijke en regionale Rabobanken. Daar hebben de besturen nog wat te vertellen. De pijn ligt bij de Centrale Rabo-organisatie in Utrecht. Daar zijn ze het gevoel met de basis kwijt.”

Met daaronder een twintigtal reacties die aangaven dat bovenstaande in hun beleving waar zou kunnen zijn. Zoiets zou je toch niet willen, als bank?

Bankencrisis, economische crisis, bonuscultuur, noodfondsen, begrotingsdiscipline en 3 procent nationale schuld. Uiteindelijk heeft het alles met geld te maken, en via de Centrale Banken van de nationale overheden met goud, goudvoorraden en monetair beleid. Dénken we, maar is dat zo? Wist u dat de Amerikaanse Federal Reserve Bank van meneer Ben Bernanke, die wereldwijd gezag heeft en goud en dollarkoersen feitelijk bepaalt, die de Amerikaanse dollarpersen laat rollen en daarmee een forse economische vinger in de pap heeft, een particuliere bank is? Ja u leest het goed, de Federal Reserve is een particuliere bank. En ze heeft van de Amerikaanse overheid het monopolie op dollar aanmaken, uitgifte en beleid.

Het eerste stuk van de film is misschien een beetje saai, maar na allerlei introducties wordt uitgelegd hoe de banken aan het eind van de 19e eeuw werden opgericht, door wie, met welke intenties en hoe monetair beleid tot stand komt. Duidelijk en elementair. En hoe de samenhang met energie, productie en macht is. Voor mij was de film een eye-opener, niet in de laatste plaats omdat ik nu zaken kan duiden. Natuurlijk heb ik geen invloed op de toekomst, en dat is wellicht maar goed ook, maar ik kan nu meer zaken begrijpen. De beweging achter Thrive Movement heeft ook een website waar u van alles kunt vinden, achtergrond informatie, toekomstverwachtingen en aanvullingen.

Na het zien van de film, en met de Nederlandse tuinbouw situatie voor ogen, ontkom ik niet aan het feit dat ik boos ben. Boos op de regering, die makkelijk zegt dat de ondernemers moeten gaan investeren om de economie weer op gang te krijgen. Terwijl ze zelf niet naar gereputeerde economisch adviseurs luisteren. En boos op de banken, die er alles aan doen om juist géén economische groei te steunen, simpelweg doordat ze vrijwel geen enkele financieringsaanvraag serieus op merites beoordelen. Ze perken alleen maar in! Ze hebben andere dingen aan hun hoofd, waarbij de bonus regelingen misschien nog wel vóórgaan boven business as usual. Want er is momenteel geen usual. Volgens mijn opvattingen draag je medeverantwoordelijkheid voor herstel na debacle als je tientallen jaren sterk sturend hebt geïnvesteerd en geadviseerd, en daar vorstelijk voor betaald bent. Je zou het ook zorgplicht kunnen noemen. Ik hoop alleen dat leidinggevenden bij banken zich nog een keer bezinnen voor het te laat is.

 

Klik hier om naar de film te gaan. Hij is Nederlands nagesynchroniseerd.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rop Petit

energiespecialist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin