Doorgaan naar artikel

Nog meer over windmolens

Onlangs was op televisie een helaas onvoorstelbaar arrogante provinciebestuurder aan het woord. De man zei: “Bijna alle inwoners van de provincie zijn tegen het plaatsen van nog meer windmolens. Maar wij als provinciebestuur gaan ze toch plaatsen.”

Heel duidelijk heeft deze volksvertegenwoordiger helemaal geen besef van zijn plichten als behartiger van de belangen van het volk.

Kant noch wal

Deze bestuurder heeft merkbaar een andere agenda dan de belastingbetalers van hem verwachten en die agenda gaat helemaal niet over energie, goedkopere energie en het terugdringen van subsidies en belastingen. Dat in ons democratisch Nederland zo’n uitspraak voor de brave man in kwestie zonder gevolgen bleef, ligt waarschijnlijk aan het feit dat er wel meer politici zijn die vaker uitspraken doen die kant noch wal raken en dus genegeerd kunnen worden.

Te laat

Maar in dit geval is deze aankondiging door een provinciebestuurder wel heel gevaarlijk, want als over enige tijd blijkt dat er op kosten van de belastingbetaler honderden windmolens van miljoenen euro’s per stuk zijn aangeschaft, die niet meer afbesteld kunnen worden, dan krijgen de tegenstanders van al die windmolens te horen dat ze het toch wisten omdat het immers bekend was gemaakt en dat ze te laat zijn met protesteren.

Goede vooruitzichten

Vooral de glastuinbouw ziet reikhalzend uit naar goedkope energie want de hoge en wisselende energieprijs is als een molensteen die het ondernemen in de glastuinbouw belemmert en riskant maakt. Echter, op dit moment zijn de vooruitzichten wel beter dan ooit voor een toekomst met lagere energiekosten. Mensen met vooruitziende blik spreken zelfs van een aanstaande en wereldwijde energierevolutie met als resultaat goedkope energie voor iedereen. Na de industriële revolutie, aangedreven door de stoommachine, was er de revolutie in ons bestaan door de electronica en de sociale media. De energierevolutie die daarop volgt zal binnenkort overal waar veel energie nodig is een ommekeer teweegbrengen. Dat zal zeker het geval zijn in de agrarische sector en dan vooral in de glastuinbouw.

Goedkopere energie is dichtbij

Met steeds grotere stappen komt die goedkope energie in zicht. Niet alleen wordt er steeds meer fossiele brandstof gevonden of binnen bereik gebracht, maar ook wordt er aan alle kanten gewerkt aan een oplossing voor het energieprobleem van burgers en ondernemers, gedreven door de enorm hoge accijnzen en belastingen op energie. De resultaten van al die inspanningen zijn nu al in een stroomversnelling gekomen. Kort geleden was energie uit een kweekkas nog fantasie, evenals aardwarmte en meer dan 50 kilometer rijden met een liter diesel. Ondanks de laksheid van de overheid komen er toch steeds meer zonnepanelen. Het omslagpunt zal komen zodra de oliesjeiks beseffen dat hun nachten van slapend rijk worden geteld zijn en zij de olie gaan dumpen in een markt die niet meer vraagt. Met letterlijk als klap op de vuurpijl zal de energieprijs zakken zodra ook nog eens goedkope en schone energie uit kernfusie beschikbaar zou komen.

Nieuwe producten en einde voedseltekorten

De land- en tuinbouw zullen enorm kunnen profiteren, want goedkope energie zal de productie mogelijk maken van heel veel nieuwe producten en op plaatsen en tijden waarop dat nu nog niet kan. Voedseltekorten kunnen worden uitgebannen. Met goedkope energie kunnen woestijnen groen gemaakt worden met werk en voedsel voor de nu nog misdeelden en met grote mogelijkheden en taken voor de levering van Nederlandse agrarische expertise en materialen.

Share this

Afbeelding
Arie van den Berg

eigenaar Van den Berg Seeds

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin