Doorgaan naar artikel

KCB: wisselende kwaliteit groente

Halverwege week 27 zag ik in een rondgang een groot aantal producten, klaar voor verzending naar meestal buitenlandse afnemers.

De kwaliteit was niet altijd even goed en verschilde per product. Inmiddels is de productie van vollegrondsgroente in volle gang.

Prei zag er goed uit: helder blad, een korte witte schacht, maar soms wat veel aanhangende grond. Jammer voor de presentatie van dit mooie product.



IJsbergsla was al een paar dagen oud en dat was te zien aan roodverkleurde nerven en beschadigingen. De bol was los van structuur. De doos was met tien stuks te vol verpakt, waardoor er veel beschadigingen op de krop waren. Al deze beschadigingen waren roodverkleurd. Het zal voor de handel wel moeten, maar qua uitstraling zagen de volgepropte dozen eruit als prutswerk! De komende tijd zal de bolvorm niet compacter worden door het vele vocht bij hoge temperatuur.



Een grote partij groene courgettes was heel mooi en bijna perfect van kwaliteit. Zonder gomvorming en vrij van nagelbeschadigingen gaf deze partij een prima uitstraling. De komkommerkwaliteit wisselde per teler afhankelijk van de teeltfase. Prachtige partijen met stamvruchten stonden naast meer heterogene partijen van misschien wel eindfase teelt. Deze partijen waren wel van voldoende kwaliteit.



Tomaten stonden er prima bij. Of het nu losse tomaten waren, trostomaten of minivarianten, altijd goed met in de ronde variant soms een verkurkte messnee. Paprika’s vertoonden een krachtige houdbaarheid, maar werden soms ontsierd door krimpscheuren, butsen en beschadigingen. Vooral de laatste twee baren me zorgen nu de vakantieperiode is aangebroken. Houdt dit in de gaten en probeer de ingezette lijn, van een constant betere kwaliteit dan voorgaande jaren vast te houden.

[([002_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Share this

Afbeelding
Peter Damen

hoofd kwaliteitsinspectie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin