Doorgaan naar artikel

De zwakste schakel

Iedere tuinder weet wat de globale kostprijs voor zijn product is. Dat is een bedrag dat nodig is voor de directe kosten, het betalen van rente en aflossing, de afschrijving, ondernemersinkomen en een ondernemersresultaat.

Iedere tuinder weet dat de markt de prijs bepaalt: een kwestie van vraag en aanbod. Wij noemen dit ook wel de vrije marktwerking. Het is wel een hard gelag als je als teler iedere dag een opbrengst krijgt, die ver onder de kostprijs ligt. Is dat ondernemersinkomen? Dat is ‘ongezond’ en vormt op geen enkele manier een basis om toekomstgericht te ondernemen.

Helaas is het anno 2013 toch nog steeds niet gelukt om dit te doorbreken. Persoonlijk zie ik mogelijkheden in een intensieve ketensamenwerking, waarbij de teler en verkopende partij goed van elkaar weten wat de prijzen zijn. Ze hebben elkaar in de keten nodig. Als het goed met de afzet gaat, moet het toch ook goed gaan met de ondernemer. Hoe kunnen zij elkaar beter vinden? Samenwerken in de keten, maar dan ook echt samenwerken, dat moet toch de oplossing zijn!

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cock van Bommel

register marketeer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin