Doorgaan naar artikel

Snackkomkommer

Als man van de regelmaat doe ik elke woensdag en zaterdag ochtend mijn boodschappen. Vooral bij Albert Heijn, maar ik wip ook altijd langs bij de groenteman die slim gevestigd is tegenover AH. Deze middenstander profileert zich in een dubbelrol: als AGF specialist én als marktkoopman. Binnen ligt het mooie fruit, de kant-en-klaar salades en maaltijden. Buiten staat een kraam opgesteld met alle waar voor € 1,- per stuk. Dat varieert van een overrijpe mango, 3 bananen in een zakje, een zak spinazie tot ‘over de datum’ tomaten.

Maar er is altijd één aanbieding bij waar ik voor zou omrijden: 10 snackkomkommers in een gewoon plastic zakje, met de hand dicht gebonden. Voor maar 1 euro dus. En het hele jaar rond, 52 weken per jaar! En altijd vers, knapperig. Niet altijd identiek van vorm, maar een heerlijke snacker voor tussendoor. Maar niet alleen voor tussendoor, tegenwoordig snij ik de snackers ook in mijn salades. Een heerlijke toevoeging aan de ijsbergsla, naast een tasty tommetje of andere lekkere salade tomaat. Ik koop dus 2 zakjes per week, 2 euro per week. De gewone komkommer laat ik nu links liggen.

Maar dan nu de marketing. Daar heb ik geen verstand van, anders dan dat ik mezelf zie als een doorsnee consument. En laten we eerlijk zijn, is gewoon nuchter nadenken en eigen ervaring niet een prima basis om mee te beginnen? Waarom staat die zelfde snack komkommer aan de overkant bij AH in een veel te grote en dure plastic beker met slechts 4 stuks erin voor € 1,50 te koop? Welke ketenpartij doet zich zelf tekort in de ongetwijfeld ultra korte keten tussen teler en mijn groente specialist annex marktkoopman aan de overkant? En waarom krijgen AH en haar vaste leverancier het niet voor elkaar om een beetje passende verpakking te verzinnen voor, zeg eens een schaaltje van 6 stuks van die snackkomkommers ook voor 1 euro? En dan niet alleen in Nederland, maar in 3 jaar tijd in elke Duitse supermarkt? Dan is die hele komkommerteelt toch zo uit het slop?

Share this

Afbeelding
Aat Dijkshoorn

Productschap Tuinbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin