Doorgaan naar artikel

Tuinder kan terrein op stad heroveren

De Floriade 2022 Almere zoekt tien Urban Greeners. En het zou toch een blamage voor de Nederlandse tuinbouw zijn als daar geeneen jonge tuinder tussen zit.

Wat zijn Urban Greeners? Ik wist het ook nog niet, maar dat is de jongerenbeweging van de volgende Floriade. En ook al opent die Floriade pas in 2022, al vanaf het komende jaar werken de Urban Greeners aan verschillende projecten, zowel op eigen initiatief als in opdracht van bedrijven en organisaties. Dat alles rond de kernvraag hoe in de wereldsteden van de 21ste eeuw genoeg gezond voedsel, schoon water en energie beschikbaar is en blijft.

Een vraag die te belangrijk is om aan een stel luchtfietsende stads-hipsters met een daktuintje over te laten, lijkt me. Die Floriade-jongerenbeweging zoekt nu tien jongeren tussen de 15 en 30 jaar om komend jaar de eerste projecten te ontwikkelen. Een niet te missen kans voor de nieuwste generatie tuinders.

Het is opmerkelijk te zien hoe apathisch de Nederlandse tuinbouw tot op heden reageert op de trend van stadslandbouw. Wel altijd klagen als de stad weer eens een nieuwe woonwijk of ringweg wil bouwen ten koste van een aangrenzend tuinbouwgebied. Maar nu de kans zich voordoet om vanuit tuinbouwgebieden letterlijk en figuurlijk een stukje terrein op de stad te heroveren, heerst er niets dan een schaapachtig schouderophalen.

De Floriade 2012 heeft aangetoond dat de Nederlandse groentetelers het de miljoenen burgers die op deze Wereldtentoonstelling kwamen kijken naar de stand van de tuinbouw uitstekend naar de zin kunnen maken. Het Huis van de Smaak was dé hit. Het thema dat Almere heeft gekozen zal iets meer creativiteit vergen: Growing Green Cities is even een stapje ingewikkelder dan alleen maar growing tomatoes.

Maar kom op jongens en meisjes, jullie kúnnen het. Laat de professionele tuinbouw deze boot niet missen en geef je op, op www.urbangreeners.com .

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin