Doorgaan naar artikel

KCB: veel perenexport naar Rusland

Op dit moment verloopt de afzet van Conference-peren richting Rusland goed. De kwaliteit van de partijen fluctueerde de afgelopen weken behoorlijk.

Naast mooie groene partijen, die ruimschoots voldeden aan de eisen van klasse I, werden ook getinte partijen aangeboden of partijen met wat lichte verruwing of een lichte vormafwijking. Denk daarbij aan peren met een kromming of met een buikje. De sterkste partijen kregen rapportcijfers van 7 of  8, terwijl de zwakkere partijen het met een 6 of 6- moesten doen. Soms werden ook klasse II partijen verladen. De kwaliteit was, voor klasse II bezien, vrij goed.



Bij de diverse uienpakstations stonden veel partijen gereed voor export naar de meest uiteenlopende bestemmingen. Veel partijen stonden klaar om naar Afrika verstuurd te worden. De afzet naar Zuid-Amerika, het Verre Oosten en Rusland verliep  stroef.



De kwaliteit van de grove uien was prima. Hoewel dit product vaak niet meer met een klasse aangeduid wordt, waren de uien zo mooi blank, dat deze gemakkelijk als klasse I verpakt hadden kunnen worden. Uien voor verre bestemmingen leken voldoende huidvast om de lange reis naar die landen goed te kunnen doorstaan. Heel af en toe kwam er een ui voor met koprot of een watervel.



De fijnere uien gaven tijdens de inspecties meer problemen. Hierin kwamen ernstig gebreken als koprot, watervellen en  wortelschimmel voor. Het personeel van de sorteerbedrijven moest veel slechte uien uitrapen, maar dankzij deze inspanning werden er goede  uien op transport gestuurd.

[([002_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin