Doorgaan naar artikel

Dossier arbeid blijft ­voorlopig hoog op agenda

LTO Nederland bestempelt de afspraken in het nieuwe Duitse regeerakkoord over invoering van een minimumloon als een doorbraak. Terecht.

Goed beschouwd is het schande dat de ongekroonde koningin van Europa, Angela Merkel, hier lange tijd niks van wilde weten. Een onmogelijke verkiezingsuitslag, met de noodzaak tegemoet te komen aan de sociaal-democratische SPD, trok haar uiteindelijk over de streep. De sterkste economie in Europa mag zijn kracht niet ontlenen aan uitbuiting, want zo mag je uurlonen van 4 tot 4,50 euro toch wel noemen.

Nederland is graag het beste jongetje van de klas. Deze ambitie heeft ons ver gebracht. We staan aan de top op het gebied van technisch vernuft, efficiëntie en arbeidsproductiviteit. De concurrentie moet wel eerlijk zijn of, zoals het zo mooi klinkt, het level playing field moet gelijk zijn. De Duitsers voeren, pas in 2017 (!), het minimumloon op naar 8,50 euro per uur. Dat komt in de buurt van de Nederlandse maatstaven.

Een eerlijkere concurrentie haalt ook motieven weg om via ingewikkelde (schijn)constructies cao-afspraken te omzeilen. Helemaal gerust is politiek Den Haag er nog niet op. Zelfs niet met het akkoord uit september tussen supermarkten en LTO over arbeidsmisstanden. Het keurmerk Fair Produce wordt volgens deze afspraken uitgerold naar andere teelten. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een Wet Aanpak Schijnconstructies. Volgend jaar gaat de wet naar de Tweede Kamer. De tuinder die zijn producten verkoopt wordt straks aansprakelijk voor naleving van de cao-lonen, ook als de werknemers via externe bureaus aan de slag zijn.

Niet alleen het uurloon telt. Het werk, en de manier waarop we daarmee omgaan, is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Welke geweldige positieve uitstraling zou de tuinbouw hebben als meer Nederlandse werknemers in de sector aan de slag zijn? Het blijft wrang dat met een recordwerkloosheid in eigen land bijna een op de acht werknemers in de sector uit Midden- en Oost-Europa komt. Mensen die de Nederlandse burger volgens een recente peiling van Maurice de Hond in opdracht van de SP liever niet hier heeft.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin