Doorgaan naar artikel

Gino wint terrein

“Er heeft zich hier de laatste uren een ingrijpende verandering voltrokken”, zegt Libo. “We hoeven niet meer bang te zijn dat ons groot onheil overkomt als wij naar het platform gaan om bananen te pakken. Ik kan zonder gevaar te lopen de trap opgaan.”

Hij voegt de daad bij het woord en loopt enkele treden de trap op en blijft dan staan. Behalve dat hij aantoont niet meer bang te zijn, staat de slimmerik meteen ook op een verhoogde plek waardoor hij door iedereen gezien kan worden en zelf eveneens een goed overzicht heeft.



Libo gaat verder met: “ook ik vind dat wij een koning moeten hebben. Sterker nog, wij als groep verdienen een koning!” De apen applaudisseren luid en springen heen en weer van enthousiasme.



De spreker wacht even totdat hij weer aandacht heeft. Dan zegt hij: “de vraag is nu, wie wordt onze nieuwe koning? Ik geef toe dat Gino nog maar kort bij ons is maar hij is groot, sterk en bijzonder slim. Ik kan mij voorstellen dat hij in de toekomst koning wordt. Als ik nu koning word, kan ik Gino klaarstomen voor het koningschap na mij.”

Opposa reageert als door een wesp gestoken: “over m’n lijk, dan liever meteen Gino als koning!” Opposa draait als een blad aan de boom om. De reden daarvan is dat Libo een oogje op haar heeft, waar zij niets van hem moet hebben. Ze vreest dat Libo, als hij eenmaal koning is, haar als zijn toekomstige vrouw zal opeisen. Dat wil zij ten koste van alles voorkomen. Zij voegt eraan toe: “Gino wordt koning en Libo degraderen we tot hulp-aap”.



Gino ziet zijn kans schoon. In het geroezemoes dat is ontstaan, kan hij, zonder dat de andere apen het horen, tegen Libo zeggen: “als jij instemt met mij als koning, zorg ik dat jij in plaats van hulp-aap mijn belangrijkste assistent wordt”.



Soms gebeuren er dingen in de praktijk die in geen managementboek beschreven staan.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Coen van Baren

businesscoach

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin