Doorgaan naar artikel

12 september: Europa en arbeidsmigranten

Vandaag mogen we weer naar de stembus en de spanning bereikt zijn hoogtepunt. Er is een aantal thema’s die steeds weer terugkomen tijdens de debatten. Eén van de belangrijkste thema’s is Europa.

Alle politieke partijen hebben een standpunt over Europa. Sommige politici zijn fel pro of anti, anderen speken zich wat neutraler uit, maar allemaal hebben ze een mening over hoe het nu verder moet met Europa. Niet alleen bij politici zelf, ook bij de burgers die vandaag moeten stemmen hoor je verschilhttp://rbndtcxmsp001:8080/pccp/faces/main.xhtmllende meningen over dit verkiezingsthema.



Wat je mening over Europa ook is, de besluitvorming over de EU is van groot belang voor migranten in het algemeen en arbeidsmigranten in het bijzonder. In de EU zijn door de beperking van arbeidsverkeer niet alle burgers vrij om te werken waar ze willen. Tot 2007 gold dit ook voor Poolse migranten, inmiddels mogen zij wel werken in andere Europese landen, zo ook in Nederland. Iedereen is daar intussen aan gewend geraakt en sterker nog: de land- en tuinbouwsector kan niet meer zonder deze Poolse werknemers.



Het openstellen van de grenzen voor Poolse arbeidsmigranten ging gepaard met flink wat protest. Op dit moment gebeurt hetzelfde met de discussie over EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije, die nog te kampen hebben met beperking van arbeidsverkeer. Een aantal EU-lidstaten zijn bang voor grote problemen op het moment dat de grenzen open zouden gaan voor Roemenen en Bulgaren. Is dit terecht? Zou de boel ontploffen en zullen er onhoudbare situaties ontstaan op het moment dat Roemenen en Bulgaren ook in Nederland mogen werken?



Naar mijn idee is dat grote onzin. Wanneer de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor eenduidige Wet- en regelgeving en correcte handhaving hierop, dan kunnen we met een gerust hart de grenzen open zetten. Problemen als onderbetaling, malafide uitzendbureaus en overlast van arbeidsmigranten zullen dan wel op de juiste manier aangepakt moeten worden. Dit zou goed zijn voor de hele sector. Maar zo lang de overheid de bestaande problemen nog te veel probeert op te lossen met allerlei lapmiddelen, zal de angst voor open grenzen blijven.



De Poolse arbeidsmigranten hebben inmiddels bewezen van onschatbare waarde te zijn voor een groot aantal sectoren in Nederland. Ook in de toekomst hebben we arbeidsmigranten keihard nodig. Het zou mooi zijn als politici dit feit mee zouden nemen in hun standpunt over Europa.

Share this

Afbeelding
Volker van Vuurde

directeur Holland Contracting

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin