Doorgaan naar artikel

Tuinbouwmissie China IV

Bedrijven uit de tuinbouwsector nemen deze week deel aan een tuinbouwmissie in de Chinese provincie Hebei en Shanghai Pudong. Onder de groep deelnemers zijn bedrijven als GreenQ en Priva.

Bij de tuinbouwmissie wordt een verlenging van de samenwerking tussen Hebei en provincie Zuid-Holland ondertekend. Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Fransen begeleidt de missie naar Hebei. Paulien Dirkzwager, manager internationale zaken van de Kamer van Koophandel Den Haag, houdt een reisverslag bij.



Woensdagmorgen vertrokken we om 09:30 uit het hotel. Dat klinkt simpel, maar het is nog een heel gedoe met iedereen die ergens anders naar toe gaat. We worden door de Chinese dames en de heren van de Foreign Affairs Office uitgezwaaid, met twee handen, de mannen ook.



Het is vandaag iets minder mistig, waardoor je net wat verder kan kijken en ik de bebouwing (lees flats) van Shijiazhuang (2,3 miljoen inwoners) kan zien. De lucht behoudt een wat bruinachtig van kleur. We worden onder politiebegeleiding naar de volgende bedrijfsbezoeken gebracht.



Het bedrijf is van iemand die veel geld heeft verdiend in de cementbusiness en nu in de tuinbouw is gegaan. Niet zozeer omdat hij er verstand van heeft. Hij heeft 25 hectare kassen met vooral tomaten, aubergine en paprika in de typische Chinese kassen. Deze Chinese kas was ook weer aan één kant helemaal van klei. De ingang is een tunnel waarvoor je behoorlijk moet bukken (foto).



Daarna gaan we naar een bomenkwekerij en een druivenfarm. Ze verkopen jaarlijks uitsluitend aan 100.000 particulieren die zelf de druiven komen halen. Sommige druiven zijn zo groot als aardbeien. We krijgen een schaal om te proeven en sommige soorten zijn verrassend lekker, veel zoeter dan wij hebben.



Daarna weer een lunch, dit keer met de burgemeester van Luquan, een klein stadje met maar 200.000 inwoners. Ik ben maar gestopt om me bij alle gerechten af te vragen wat het is, denk ook niet dat ik het allemaal wil weten. Opvallend is dat elke keer tussen alle gerechten op de ronde tafel ook een pakje sigaretten met een aansteker ligt. Tot nu heeft slechts één Chinees er gebruik van gemaakt en ik vond het heel knap, want hij kon roken en eten tegelijkertijd zonder zich te verslikken of te hoesten.



Om twee uur ’s middags gaan we naar het vliegveld op weg naar Shanghai Pudong. We worden, wederom onder begeleiding, naar de VIP-room gebracht. We blijven belangrijk. Wordt nog wennen als ik weer in Nederland ben! De collega’s toch maar eens vragen of ze ’s morgens in een rijtje naast elkaar in de gang willen staan en een lichte buiging willen maken als ik aankom…



Om half zes s avonds komen we aan in Shanghai, met recht een wereldstad te noemen. Wat een hoogbouw! Het is niet voor te stellen dat dit twintig jaar geleden nog weiland was. Het gaat mij niet lukken goed te beschrijven hoe het er hier uitziet. Het ene gebouw is nog hoger en nog bijzonderder dan de andere, bijvoorbeeld in de vorm van een flesopener.



Lees ook:



Tuinbouwmissie China I

Tuinbouwmissie China II

Tuinbouwmissie China III

Share this

Afbeelding
Paulien Dirkzwager

manager internationale zaken

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin