Doorgaan naar artikel

Van VOC naar Shell

“Waar blijft de VOC-mentaliteit?”, vroeg Jan Peter Balkenende zich in 2006 af in de Tweede Kamer. Hij reageerde daarmee op het eeuwige geklaag en negatieve gedoe van de oppositie over wat er in Nederland op economisch en sociaal gebied allemaal mis zou zijn.

Nou, dat had Balkenende niet mogen zeggen. De rapen waren gaar. De VOC zou aan slavenhandel hebben gedaan, (wat niet waar is, dat was de Westindische Compagnie) zou de kolonisatie hebben bevorderd, zou rooftochten hebben georganiseerd enzovoorts.
 
De VOC was destijds het grootste bedrijf ter wereld en heeft Nederland onnoemelijk veel rijkdom gebracht waarvan de hele bevolking meeprofiteerde.

Daar moest ik aan denken toen ik gisteren las dat Shell inmiddels het grootste bedrijf ter wereld is. Geen Amerikaans, Japans, Chinees of Duits bedrijf, nee een Nederlands-Britse onderneming. En als er één bedrijf bekritiseerd is, is het wel Shell. Weet u nog dat Shell door Greenpeace werd gebrandmerkt tot de grootste vervuiler ter wereld toen de directie het olieplatform Brent Spar wilde laten afzinken? Het onafhankelijke Noorse onderzoeksbureau Det Norske Veritas toonde aan dat Greenpeace met een factor 1000(!) had overdreven, hoogstwaarschijnlijk bewust.

Het ondernemen zit veel Nederlanders in het bloed, vooral ook in de tuinbouw. Maar weest u er zich van bewust dat hoe groter u wordt en hoe meer geld u afdraagt aan de Nederlandse Staat, des te meer de niet-ondernemers u zullen proberen te dwarsbomen.

Share this

Afbeelding
Coen van Baren

businesscoach

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin