Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Ik hoop dat het zulk weer blijft’

Jack Sprenkels in Zundert plukte 8 juni zijn laatste aardbeien in een doorteelt met Elsanta. Wat betekent dat hij uiteindelijk toch iets eerder uitgeplukt was dan aanvankelijk gedacht. “In eerste instantie dachten we dat het juist een wat langere oogst zou worden, doordat we niet al te vroeg startten. De planten kwamen flink gestrekt de winter uit, dat kost altijd wat vroegheid. Het warme weer eind mei heeft dat weer recht getrokken, waardoor het in vergelijking met andere jaren ook niet later is geworden. De spreiding was goed, met zo’n 10 procent klasse II, dat is ook normaal te noemen. Ook de prijsvorming is gemiddeld uitgevallen. Het ene jaar zitten we onder de 3 euro per kilo, andere jaren er boven, deze keer zal het rond die drie euro uitkomen. We zijn nu de kas aan het uitruimen, de planten gaan op een hoop, ze worden in het najaar uitgereden.”

Gekoelde teelten
De afronding van de kasteelt sloot aan op het begin van de oogst van de eerste van drie gekoelde teelten met Sonata, met goed uitgegroeide vruchten. “Daarvoor is het huidige weer niet verkeerd. We hebben nu 4 keer geplukt”, aldus Sprenkels vorige week woensdag, “met twee keer 45’ers, en twee keer 35’ers. Normaal pluk je in deze periode een of twee keer grof, waarna de vruchtmaat terugvalt. Wel zijn we dit jaar een weekje later dan andere jaren. Toch valt dat nog mee, want aanvankelijk dachten we pas rond half juni buiten te kunnen beginnen”. Vorige week donderdag startte de pluk in de tweede planting.
De kwaliteit van de Sonata-vruchten is goed. “Voor Elsanta lijkt die wat minder, heb ik gehoord, door de kou in de bloeiperiode. Elsanta zet dat soort strubbelingen wat makkelijker om in kromme vruchten, Sonata kan dat wat beter verdragen.”

Geen extreme buien
De neerslag levert tot nu toe niet te veel problemen op. “Ik vind dat we er in deze regio zelfs nog goed afkomen. Er valt wel regelmatig een bui, maar het is niet echt extreem. Je moet je kansen pakken bij het stro uitrijden en het spuitwerk. In vergelijking met Elsanta is Sonata wat gevoeliger voor Botrytis.”
Als het aan Sprenkels ligt, blijft het huidige weerbeeld nog even intact. “Want loopt de temperatuur op, dan kun je een hausse in de aanvoer verwachten. Er is links en rechts wat royaler aangeplant, omdat het aanvankelijk leek dat er in Duitsland veel teelten kapot gevroren waren. Dat blijkt nu mee te vallen, dus die Duitse productie komt ook gewoon op de markt.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin