Doorgaan naar artikel

Afscheid PT-kanjers

Deze week verlieten veertig medewerk(st)ers van het PT voor de laatste keer hun kantoorgebouw in Zoetermeer.

De ontmanteling van het ‘oude’ PT is een feit. De niet-kerntaken zoals promotie, marktonderzoek, ICT, logistiek, internationale zaken en ad hoc praktijkonderzoek worden tot eind 2012 afgebouwd. De personele bezetting bij kerntaken volgens het PT-moderniseringsplan “Met minder meer” wordt afgeslankt. Met enkele vertrokken beleidsmedewerkers heb ik meer dan twintig jaar samengewerkt.

De ‘lean and mean’ samenstelling van het relatief kleine beleidsteam bij Frugi Venta was mede mogelijk omdat wij konden terugvallen op de kennis en de actieve ondersteuning van de PT-medewerkers. Menig probleem van een lid van Frugi Venta is opgelost met medewerking van het PT.

PT-verslagen van Brusselse onderhandelingen over kwaliteitsvoorschriften, quota, GMO-regels, etiketteringsrichtlijn etc. werden door ons intensief geraadpleegd om de leden te kunnen informeren. Projectvoorstellen voor subsidiebijdragen werden met steun van de PT-staf voorbereid. Anneke, Cees, Monique, Arjen, Ed, Theo, Edith en Anne, nogmaals bij deze heel erg bedankt voor jullie inzet in een lange reeks van jaren.

Verbazing
Vanzelfsprekende informatievoorziening zoals de exportcijfers groente en fruit, de fruitoogstraming- en voorraadcijfers, marktinfo’s per product, zijn binnenkort niet meer beschikbaar. Onze leden reageren verbaasd als zij vernemen, dat deze onmisbare informatie binnenkort opdroogt. Dat kan toch niet!

Bestuur en staf van Frugi Venta zagen dit een half jaar geleden al op ons afkomen. Wij zijn sindsdien bezig met plannen om enkele collectieve taken en activiteiten van het PT en ook van het HBAG over te nemen. Hierbij wordt naar samenwerking gezocht met andere ketenpartijen, die belang hebben bij de PT-diensten die gaan vervallen.

De PT-heffingen kunnen door de afbouw van de taken vanaf 2011 met 30 procent worden verlaagd. Als onze 410 leden de overname van onmisbare PT-taken in samenwerking met andere private organisaties goedkeuren, zal dit ongetwijfeld gevolgen hebben voor onze exploitatierekening. Met andere woorden: een contributieverhoging en/of afzonderlijke tarieven voor extra diensten zijn dan onvermijdelijk. De contributieverhoging zal minder zijn dan de verlaging van de PT-heffing. Per saldo mogen de leden dus een financieel voordeel verwachten. De omvang is afhankelijk van nog vele onzekere factoren. Medio 2012 weten we meer.

Reacties: welschen@frugiventa.nl

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin