Doorgaan naar artikel

Vóédsel, stommerd!

De echte crisis wordt alweer een tijdje afgeschermd door de economische crisis. Die echte gaat over voedsel. Maar kan dat de Nederlandse tuinbouw wel iets schelen?

Komende dinsdag gaat er een debatserie van start in De Rode Hoed in Amsterdam, onder de noemer It’s Food, Stupid. Die noemer is vrij naar Bill Clinton, die met de strijdkreet ‘It’s the economy, stupid!’, in 1992 de presidentsverkiezingen in de VS won. Nu stellen CLM, Ecominds en Youth Food Movement – de organisatoren van deze debatserie met grote namen – dat de crisis waar we al een tijdje in zitten en voorlopig ook wel niet uit zullen zijn gekomen niet om geld draait, maar om meer precies te zijn om voedsel.

Bij vergelijkbare debatseries in 2009 en 2010 schitterde de voedingstuinbouw voornamelijk door afwezigheid. Net als de Nederlandse veehouders en akerbouwers trouwens. Het gaat te ver om te zeggen dat er geen enkele tuinder of boer is, die zich druk maakt maakt om dit wereldwijde vraagstuk. Maar de primaire agrarische producenten, de mannen en vrouwen in Nederland die de praktijkkennis hebben over wat er kan en hoe het moet, die zíjn er niet als er in de grote stad door beleidsmakers, wetenschappers, publicisten en hemelbestormers over het wereldvoedselvraagstuk wordt gedebatteerd.

De bekendste uitzondering is cressenteler Rob Baan. Hij is de enige teler, die zich met enig succes als spreker op bijeenkomsten binnen én buiten de tuinbouw weet te profileren. En dan is er ook nog die handvol tuinders en boeren, die zich voldoende interesseert in maatschappelijke en politieke ontwikkelingen rond voedsel in het algemeen om zo nu en dan de reis naar Amsterdam of Den Haag aan te durven.

Natuurlijk, de eigen beleidsmakers van de tuinbouw snappen het ook wel. Die hebben in de nota’s die ze mochten maken als economische topsector, veel woorden vuil gemaakt over het probleemoplossend vermogen van groente en fruit. De tuinbouw gaat het wereldvoedselvraagstuk oplossen. En de tuinbouw gaat obesitas te lijf. En de tuinbouw helpt kanker en hart- en vaatziekten uit de wereld. Want de tuinbouw produceert het gezondste voedsel denkbaar en kan dat desnoods met een productie van 100 kilo per vierkante meter leegstaande kantoorruimte in welke uitdijende wereldstad dan ook.

Het zou die boodschap goed doen als om te beginnen de Nederlandse tuinders daar eens letterlijk en figuurlijk achter gingen staan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin