Doorgaan naar artikel

Praat mee: onderzoek onzeker zonder PT

De productschappen gaan volgens het Regeerakkoord pas per 2014 verdwijnen, maar nu al wordt er koortsachtig overlegd over de toekomst van het plantaardig onderzoek.

Met het Productschap Tuinbouw verdwijnt de laatste mogelijkheid om alle tuinders te laten meebetalen aan onderzoek. Alles wat een commissie van wijze tuinders bestempelde als nuttig gewasonderzoek, dat kon op een bijdrage van het PT rekenen. Allen betaalden verplicht mee, maar allen konden ook profiteren van de resultaten van het onderzoek.



Het was een lange lijst van onderzoeken. De telers die het PT liever zagen verdwijnen en hun zin hebben gekregen vonden kennelijk dat daar te weinig naar hun gading tussen stond. Liever betalen ze zelf voor onderzoek naar hun eigen knelpunten in de teelt en houden ze de uitkomsten voor zichzelf. Of maakten ze een inschattingsfout en zien ze liever toch een oplossing die collectieve financiering alsnog mogelijk maakt?



De stelling van deze week luidt: Financiering van voor tuinders noodzakelijk onderzoek wordt onmogelijk door het verdwijnen van de Productschappen’.



Praat mee! Laat uw reactie achter onder dit artikel en stem in de poll rechts op onze homepage.

 

Lees volgende week ook het artikel in Groenten & Fruit magazine.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin