Doorgaan naar artikel

Europese crisis en de tuinbouw

Ontwikkelingen in de Europese arbeidsmarkt zijn vaak van grote invloed op de Nederlandse tuinbouw.

Zo zag je in de jaren 80 en 90 vooral Turkse arbeidsmigranten in Nederland aan de slag gaan in de tuinbouw, op zoek naar een betere toekomst. Vanaf 2000 kwamen de Poolse arbeidsmigranten naar Nederland en met de opheffing van de beperking van arbeidsverkeer in 2007 is dat aantal flink toegenomen. In 2010 barstte de crisis in Europa pas echt los en vooral de Zuid-Europese landen lijden daar erg onder. In bijvoorbeeld Spanje en Portugal zie je dat de werkeloosheid erg hoog is en mensen hun (arbeids-)geluk elders zoeken. Deze arbeidsmigranten verspreiden zich over heel Europa, zo gaan Spaanse jongeren naar Marokkaanse badplaatsen om werk te vinden.



De tuinbouwsector maakt van oudsher gebruik van arbeidsmigranten. Wat betekenen deze Europese arbeidsmarktontwikkelingen nu voor tuinders? Is het slim om voortaan meer Spanjaarden en Portugezen in de sector te laten werken? Ik denk dat Spanjaarden en Portugezen een prima aanvulling zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt, maar dan met name als kennismigrant of in de technische sector.



Wat betreft de arbeid in de tuinbouwsector passen naar mijn mening de Poolse arbeidskrachten beter. Hun mentaliteit, productiviteit en punctualiteit sluit heel goed aan bij wat gevraagd wordt door tuinbouwbedrijven. Het is sowieso wel belangrijk om als werkgever goed na te denken over het type werk dat je hebt en het soort mensen dat dat werk het beste kunnen uitvoeren. In 2014 wordt de beperking voor vrij arbeidsverkeer voor Roemenië en Bulgarije opgeheven en vanaf dat moment zullen er ook Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten naar Nederland komen. De keuze wordt hiermee groter, dus het is goed hier alvast over na te denken.



Nederland is een land dat populair is bij arbeidsmigranten en sinds de Europese crisis is die populariteit alleen maar toegenomen. Onze sector is afhankelijk van de inzet van arbeidsmigranten dus het is belangrijk dat dit zo blijft, ongeacht de keuze voor de nationaliteit.





Share this

Afbeelding
Volker van Vuurde

directeur Holland Contracting

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin