Doorgaan naar artikel

Duitse agrariër wil niet nog eens een Grüne Minister

Duitsland staat na de Bondsdagverkiezingen van zondag een moeilijke kabinetsformatie te wachten. Grote vraag voor de landbouwsector is welke invloed de Groenen krijgen.

De partij van de Duitse Groenen boekte bij de Bondsdagverkiezingen een lichte stemmenwinst en kwam op 8,9% (plus 0,4%). Dat ze aan een nieuwe regering gaan deelnemen lijkt onvermijdelijk, maar of dan weer de post landbouw zal worden bezet, zoals in de regering-Schröder in de jaren 2001-2005, is natuurlijk minder zeker.

De landbouwsector heeft overwegend slechte herinneringen aan die periode onder de toenmalige minister Renate Künast. De bewindsvrouw had grote plannen. Zij zette de overigens grotendeels niet gerealiseerde ‘Grüne Wende’ op de rails. Dat betekende stimulering van primair de biologische landbouw en een afkeer van grootschalige ‘industriële’ veehouderij ofwel ‘Massentierhaltung’, zoals de Groenen het noemen.

‘De wortel van alle kwaad’

Ook van bijvoorbeeld de teelt van transgene gewassen moeten de Groenen niets hebben, maar daarin staat de milieupartij niet alleen. Ook de CSU, de Beierse partner van de christendemocratische CDU, bleek later niet zo te porren voor gentechniek.

De tegenstand tegen ‘Massentierhaltung’ is bij de Groenen de afgelopen twaalf jaar niet minder geworden. In grootschaligheid ziet de partij de wortel van alle kwaad in de veehouderij. Daarvan heeft het ook grote delen van de bevolking weten te overtuigen.

Deelname onvermijdelijk

Regeringsdeelname van Bündnis90/die Grünen (zoals de partij formeel heet) lijkt onvermijdelijk. Er is geen alternatief voor Angela Merkel. De sociaaldemocratische SPD ziet het na het ernstige stemmenverlies van zondag niet zitten om nogmaals met Merkel en de CDU/CSU een zogenoemde Grote Coalitie aan te gaan, en heeft al laten weten in de oppositie te zullen plaatsnemen.

De met krap 13% van de stemmen in de Bondsdag debuterende Alternative für Deutschland (AfD) komt niet in aanmerking als regeringspartner, in welke combinatie dan ook. Dan blijven voor een meerderheid over, zoals voor zondag al voorspeld, CDU/CSU, de liberale FDP en de Groenen.

Illustratie: ANP/Infografieken Nederland

Illustratie: ANP/Infografieken Nederland

Boeren hopen op CSU of FDP

Sinds het einde van de regering-Schröder is de post landbouw in handen geweest van de CSU. De afgelopen jaren werd dit ministerie geleid door Christian Schmidt. De kans dat hij of een partijgenoot ook in een vierde regering-Merkel weer op landbouw komt te zitten, is reëel.

In dat geval zal bij de meeste landbouwers sprake zijn van enige opluchting, want de CSU staat bekend als vriendelijk voor de sector. Dat neemt niet weg dat Schmidt zich in zijn ambtsperiode fors heeft geroerd op het gebied van dierenwelzijn. De CSU beoogt een gestage verdere ontwikkeling van het welzijn in de veehouderij, maar wil dat zo aanpakken, dat de boeren het tempo kunnen bijhouden. Dat wil zeggen: de tijd krijgen om de maatregelen om te zetten, zonder dat er bedrijven moeten afhaken, zo blijkt uit een antwoord van de partij aan landbouwmarktonderzoeker AgriDirect.

Zo mogelijk nog landbouwvriendelijker is misschien wel de FDP. Aan AgriDirect schrijven de liberalen in ieder geval: “De Duitse veehouderij is beter dan wat de schandaalberichtgeving van veel media de mensen wil doen geloven.”

Share this

Afbeelding
Wim Verseput

correspondent in Denemarken

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin