Doorgaan naar artikel

Westland werkt aan afronding grote tuinbouwprojecten

Grote Westlandse langlopende herstructureringsprojecten voor glastuinbouw naderen afronding.

Dat blijkt uit het Meerjarenperspectief Gebiedsontwikkeling 2017-’20 van de gemeente. Het gaat om een overzicht van projecten waarbij de gemeente risico’s loopt.

Landelijke subsidiegelden (FES)

Grote tuinbouwprojecten werden in het verleden met landelijke subsidiegelden (FES) gestimuleerd. Zo blijkt uit het stuk dat de uitvoering van herstructureringsgebied Poelzone ook nagenoeg gereed is. In 2016 zijn woonkavels verkocht. Wel blijkt uit de stukken dat Westland verwacht dat subsidie van de provincie Zuid-Holland voor de Poelzone lager uitpakt dan verwacht. Hierover lopen gesprekken.

Poelzone is een groot project, waarvoor de opgetelde kosten bijna €34 miljoen bedragen. Wel zijn de landelijke subsidiegelden voor dit project geheel ontvangen. Ook heeft de gemeente een extra woning toegevoegd aan het project.

Tuinbouwproject Noordland

Voor het tuinbouwproject Noordland zitten de verkopen van met name nieuwe woonkavels in de lift. Het tuinbouwperceel van 12,5 hectare was al verkocht, de verkoop van woonkavels is in 2016 op gang gekomen.

Ook het herstructureringsproject Boomawatering is vrijwel afgerond. In 2018 wil Westland het project afronden. Het plangebied is circa 300 hectare groot. Doelstelling van het project is de Boomawatering ook voor de toekomst te borgen als duurzaam glastuinbouwgebied.

Minder verlies

Gemeente Westland zag door de aantrekkende markt het totale resultaat over alle grondexploitaties verbeteren. Er wordt minder verlies geleden, schrijft de gemeente. Daarbij is nu nog niet duidelijk hoeveel. De gemeente heeft geen actueel beeld van de projecten waaraan ze deelneemt. Dat is het overgrote deel van de grondposities. De netto contante waarde van de gemeentelijke grondexploitaties in onder meer glastuinbouwprojecten of bedrijventerreinen bedraagt nu €11,5 miljoen negatief; een verbetering van €0,9 miljoen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin