Doorgaan naar artikel

Rente gaat stijgen, lenen wordt duurder

De Euribor zal niet spectaculair stijgen, maar de lange rentes lopen wel voorzichtig omhoog. Lenen wordt in 2017 weer duurder.

Rentes gaan in 2017 omhoog omdat de inflatie toeneemt, de Amerikaanse president Donald Trump flink meer wil gaan lenen en de Europese Centrale Bank (ECB) een opkoopprogramma voor probleemleningen afbouwt.

Voor de rente over een langere termijn wordt doorgaans gekeken naar de rente die landen betalen over tienjarig staatspapier. In de EU neigen deze rentes na een dieptepunt te hebben aangetikt in de zomer van 2016 weer omhoog. Zo kregen de Duitsers in de zomer voor verse staatsschulden een beetje geld toe maar wordt nu weer circa 0,3% rente betaald. Frankrijk ging van 0,1% naar 0,8% en Nederland van een beetje geld toe in oktober naar 0,4%.

Redenen voor rentestijging

Er zijn verschillende redenen voor de rentestijging, zoals aantrekkende economische groei en een hoger dan verwachte inflatie in Duitsland, de grootste economie in de eurozone. De oorzaak ligt ook in het aflopende steunprogramma van de ECB. De ECB houdt de beleidsrente extreem laag maar gaat vanaf maart ‘maar’ voor € 60 miljard per maand probleemleningen kopen, waar eerder voor € 80 miljard per maand werd gekocht.

Het programma loopt bovendien volgens planning eind 2017 af. De ECB hield als grote koper van staatsleningen tegen zachte voorwaarden de rentes laag. Het feit dat de ECB de bedragen verlaagt en het programma wil beëindigen, is een teken dat ze positiever gestemd is over de economie. Tegelijk duwt het rentes in de hele markt omhoog.

Hogere kapitaalrente

De rente op Amerikaanse staatsleningen steeg al tijdens de overwinningstoespraak van Trump. Deels omdat niemand goed weet wat te verwachten van Trump; onzekerheid heeft zijn prijs. Maar de New Yorkse vastgoedmiljardair wil ook de overheidsuitgaven aan onder meer infrastructuur en onderwijs flink opvoeren, en zal hiervoor geld moeten lenen. Hierdoor neemt de inflatie toe en dat leidt weer tot een hogere kapitaalrente. Als prijzen stijgen, willen beleggers hiervoor gecompenseerd worden.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft bovendien in 2016 de rente die het berekent aan commerciële banken verhoogt met 0,25 procentpunt. Voorzitter Janet Yellen van de ‘Fed’ zet voor 2017 in op opnieuw drie verhogingen. Als het voor banken duurder wordt kort geld aan te trekken bij de centrale bank, zullen ze dit uiteindelijk doorberekenen aan hun klanten.

Euribor naar verwachting in 2017 niet boven nul uit

In eerste instantie leidt een hogere beleidsrente ertoe dat banken elkaar bij transacties hogere rentes berekenen. In de EU is de gemiddelde rente die banken elkaar aanrekenen zichtbaar in het Euribor-rentetarief. De Euribor met een looptijd van 3 maanden zakte eerder licht onder nul. De Nederlandse grootbanken denken niet dat de Euribor nog binnen 2017 boven nul uitkomt.

Wisselkoers

Het beleid van de centrale banken maakt dat de euro in waarde daalt en de dollar in waarde stijgt. Een dollar die meer waard is dan een euro behoort tot de mogelijkheden. Goed voor de export vanuit de eurozone en slecht voor importeurs.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin