Doorgaan naar artikel

Landbouw speelt geen rol in campagne en dat is niet erg

De land- en tuinbouw zijn nauwelijks een thema in de verkiezingscampagne. Dat is enerzijds een onderschatting van het belang van de sector, maar aan de andere kant geruststellend.

De verkiezingscampagne komt langzaam op stoom. De kopstukken van de verschillende partijen proberen de voorpagina’s van de kranten en de meest bekeken paraatprogramma’s op de tv te halen. VVD-leider Mark Rutte verscheen maandag 23 januari in alle kranten met een pagina-grote advertentie aan alle Nederlanders, om vervolgens ’s avonds bij tv-presentator Humberto Tan aan te schuiven.

In de praatprogramma’s en andere publieke uitingen komen de land- en tuinbouw bijna niet aan bod. Dat politieke partijen zich niet uitdrukkelijk op landbouwonderwerpen profileren (uitgezonderd misschien de Partij voor de Dieren) kan gezien worden als een onderschatting van het belang van de sector. Maar er gaat ook een geruststelling vanuit: kennelijk is de landbouw geen sector om je erg druk over te maken. Als er al problemen zijn, zijn die niet groot genoeg voor de nationale politiek.

Als er al problemen zijn in de landbouw, zijn die kennelijk niet groot genoeg voor de nationale politiek

Het gaat in de campagne vooralsnog vooral over zorg, veiligheid en immigratie. PVV-landbouwwoordvoerder Dion Graus constateerde deze week dat Kamerleden die zich op die terreinen hebben geprofileerd hoger op de lijst van de PVV staan. Graus staat 12de op die lijst.

Kamerlid scoort minder met landbouw

Kamerleden die land- en tuinbouw in de portefeuille hebben scoren nu eenmaal wat minder, aldus Graus. Dat zit hem ook wel een beetje dwars. De PVV’er merkt dat veel boeren en tuinders het vaak met hem eens zijn. Maar als het op stemmen aankomt, kiezen ze vaak toch voor een andere partij, ook vanwege die andere niet-landbouwonderwerpen.

Er is wel een verschil in de mate waarin de voorlieden van de verschillende partijen de landbouw waarderen. Hoe hoog de PVV de landbouw acht, blijkt wel uit de opmerking die partijleider Geert Wilders eerder deed: hij wil VVD-leider Rutte eventueel wel dulden in een kabinet onder PVV-leiding: als staatssecretaris voor landbouw. Veel lager kan kennelijk niet.

Dijksma verruilde het staatssecretariaat op landbouw voor dat van Infrastructuur en Milieu

Bij PvdA staat de landbouw ook niet hoog in het vaandel, ondanks de hoge plekken op de lijst voor voormalig hobbyvarkenshouder Jeroen Dijsselbloem en ex-landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma. Maar het feit dat Dijksma het staatssecretariaat op landbouw verruilde voor dat van Infrastructuur en Milieu en de lage plaatsing van de landbouwwoordvoerders uit de Kamer op de verkiezingslijst geeft aan hoe weinig de sociaaldemocraten feitelijk hechten aan het landbouwdossier.

CDA en SGP benadrukken belang boer

Kamerleden Jaco Geurts (10de op de lijst voor het CDA) en Elbert Dijkgraaf (2de op de SGP-lijst) hebben in de afgelopen weken op verschillende plekken de belangen van boeren en tuinders nadrukkelijk genoemd in hun uitingen. Dat geeft aan dat die partijen de boeren en tuinders in elk geval als een belangrijk deel van het electoraat beschouwen. Al moet ook dat weer niet worden overdreven: de stem van alle boeren en tuinders (en hun directe omgeving) is misschien goed voor 3 of 4 van de 150 zetels.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin