Doorgaan naar artikel

Spaanse export sterk gegroeid

De Spaanse export van groente en fruit is in 2015 gegroeid met 5 tot 7 procent naar een volume van meer dan 13 miljoen ton en een waarde van ruim 13 miljard euro (+10%), schat de overkoepelende sectororganisatie Fepex op grond van data van de Spaanse douane.

Tot en met oktober (officiële data) was het exportvolume met 7 procent gegroeid ten opzichte van 2014 en de -waarde met 14 procent. Vanwege het gunstige najaarsweer is het zeker te verwachten dat de groei in volume ook de rest van het jaar is gerealiseerd. Daarnaast ziet Fepex dat er steeds meer producten met meer toegevoegde waarde geëxporteerd worden. De vraag naar Spaanse groente en fruit groeide tot en met oktober het hardst bij de grootste afnemers. Duitsland nam 17 procent meer product af, Duitsland en Frankrijk beide 15 procent.

Veel meer aubergine en komkommer

Groenten hadden met bijna 4 miljard kilo een aandeel van 40 procent in de Spaanse export tot en met oktober. Dat betekent een groei van 4 procent ten opzichte van 2014. De verschillen in de exportontwikkelingen zijn groot. De export van aubergine groeide in deze periode met 15 procent (naar 122 miljoen kilo) en die van komkommer (417 miljoen kilo, ook kortere typen) met 11 procent. De tomatenexport bleef gelijk op 726 miljoen kilo en van paprika werd tot en met oktober 25 miljoen kilo (5 %) minder geëxporteerd (totaal 489 miljoen kilo). De export van courgette daalde met 4 procent naar 220 miljoen kilo. De sla-export groeide met 2 % naar 534 miljoen kilo.

Tomaat en paprika traag op gang

Als we inzoomen op de eerste twee maanden van het nieuwe teeltseizoen, dan valt op dat vooral bij paprika en tomaat de export tegenviel. In september en oktober exporteerde Spanje bijna 14 miljoen kilo minder paprika (-18%) en ruim 7 miljoen kilo minder tomaten (-13%). De oorzaak moet gezocht worden in de teeltomstandigheden. Door de langaanhoudende zomerhitte was de zetting slecht en viel de vruchtkwaliteit tegen.

Bij de andere vruchtgroenten is in de exportcijfers weinig te zien van teeltproblemen, in tegendeel. De aubergine-export in september en oktober was 20 procent hoger dan in 2014 (3,8 miljoen kilo meer), bij komkommer 24 procent (16 miljoen kilo meer) en bij courgette zelfs 36% (11 miljoen kilo meer). Van bonen werd gedurende bijna het hele jaar minder geëxporteerd, maar in de twee eerste maanden van het nieuwe teeltseizoen groeide de export met 30 procent.

Minder aardbei en peer

De export van fruit in de eerste 10 maanden van 2015 bedroeg ruim 10 miljard kilo (+ 8%). Citrus neemt traditioneel de voornaamste plaats in en deze export groeide nog aanzienlijk (+ 15% sinaasappelen, + 7% mandarijnen). De appelexport steeg met 7 % naar bijna 100 miljoen kilo , maar de uitvoer van peren daalde met 20 % naar krap 83 miljoen kilo. Ook de aardbei-export daalde: naar 279 miljoen kilo (-5%) tot en met oktober.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin