Doorgaan naar artikel

Eerste helft winter was ongekend zacht

Niet eerder verliep de eerste helft van de meteorologische winter zo zacht als nu, meldt Weeronline. In de Bilt komt de gemiddelde temperatuur uit op 8,2 graden tegen 3,5 normaal. Het oude record van 7,2 graden uit 2007 is daarmee ruimschoots verbroken.

Het warmterecord is grotendeels het gevolg van de warmste december ooit gemeten. Deze maand verliep geheel vorstloos. In het grootste deel van het land verloopt januari tot dusver ook zeer zacht. De Bilt noteert 5,4 graden tegen 2,8 normaal.

Alleen op 1 januari kwam het deze winter tot lichte vorst met -0,2 graden. Normaal telt de eerste helft van de winter 18 dagen met vorst.

 

In het noordoosten verliep de eerste helft van de winter ook zeer zacht. Tot een record komt het daar net niet. In Eelde (Noord-Drenthe) ligt de gemiddelde temperatuur op 6,7graden. In 2007 was het daar 7,1 graden. De ijzelweek in deze regio heeft veel van de extreme decemberwarmte gecompenseerd. Toch heeft het ook daar nog maar vijf à zes dagen gevroren tegen negentien normaal.

De tweede helft van de winter zet wel koud in met sneeuwkansen en op uitgebreide schaal vorst.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin