Doorgaan naar artikel

Subsidie voor POP 3 Noord-Brabant in november open

De aanvraag voor subsidie voor innovatie en verduurzaming van het Brabantse platteland in het kader van het derde Plattelandsontwikkelingsprogramma voor Brabant (POP3 Brabant) gaat per 2 november 2015 open. De subsidie is beschikbaar voor agrariërs, waterschappen en samenwerkingsprojecten met kennisinstellingen. De drie tranche betreft een bedrag van in totaal € 7,3 miljoen. Subsidieaanvragen kunnen van 2 november tot en met 11 december 2015 digitaal worden ingediend bij Stimulus Programmamanagement. Stimulus is onderdeel van de provincie Noord-Brabant

Het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) is een Europees subsidieprogramma gericht op de ontwikkeling van het platteland in Brabant. De provincie Noord-Brabant, Europa en de waterschappen investeren hierin. De drie maatregelen die in deze eerste tranche worden opengesteld stimuleren elk de innovatie van het platteland in verschillende fasen van het innovatieproces: ontwikkeling, eerste uitrol door koplopers en brede uitrol. Het gaat specifiek om de volgende openstellingen:

 

Kennisoverdracht bodem en water op landbouwbedrijven voor het informeren over innovaties die leiden tot minder grondstoffengebruik of zelfs het sluiten van nutriëntenkringlopen op het bedrijf.

Doel is meer efficiëntie, minder emissies en verbetering van de bodem- en waterkwaliteit om te kunnen voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn. Kennisaanbieders kunnen 80% subsidie aanvragen voor projecten waaraan grote groepen agrariërs deelnemen. Deze openstelling gaat om € 1,3 miljoen inclusief cofinanciering door de Brabantse waterschappen.

 

Innovaties voor precisiebemesting

De landbouwsector wordt uitgedaagd te investeren in innovatieve systemen voor precisiebemesting die leiden tot hogere bedrijfsresultaten en lagere milieubelasting. Focus ligt op praktijkrijpe innovaties die nog nauwelijks worden toegepast maar potentieel hebben voor brede uitrol. Met 40% subsidie wordt de drempel voor investeringen verlaagd opdat er een kopgroep kan ontstaan met een voorbeeldfunctie voor de volgers . Het gaat om € 4 miljoen aan subsidie, inclusief cofinanciering door de provincie Noord-Brabant.

 

Samenwerking voor innovaties voor het openstellen en exploiteren van een testfaciliteit.

Ondernemers worden gestimuleerd hun bedrijfsfaciliteiten, via nieuwe samenwerkingsvormen en door de benodigde investeringen, open te stellen voor derden om innovaties te ontwikkelen en te testen. De op te zetten of toegankelijk te maken testfaciliteiten zijn gericht op het testen en praktijkrijp maken van innovaties die leiden tot duurzamere landbouwproductiesystemen, nieuwe verdienmodellen en producten of diensten met toegevoegde waarde. Deze openstelling betreft € 2 miljoen euro inclusief cofinanciering door de provincie Noord-Brabant. Projecten kunnen subsidie ontvangen voor een bedrag van € 100.000 tot maximaal € 250.000.

 

Meer info: Stimulus Programmamanagement

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin